ČETIRI FARAONA: Ugljanin jedan od najdugovječnijih stranačkih lidera u Srbiji

0
500
blank

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin jedan je od četiri najdugovječnija stranačka lidera u Srbiji, koji su, kada se saberu njihove karijere, na čelu partija proveli preko jednog stoljeće, a ni do danas se nisu povukli.

Ugljanin je načelu SDA Sandžka od njenog osnivanja 1990. godine u Novom Pazaru.

U svojim ranijim “autonomaškim” fazama obećavao je da Sandžak pretvori u Lihtenštajn, mini-državu između Srbije i Crne Gore. Ali čim bi mu stigla depeša iz Beograda da su ga razumjeli, Suljo bi se, u bajci o hiljadu jednoj srpskoj noći, pretvarao u integralistu koji bi Sandžak s prijestolnicom spajao autoputevima i aerodromima.

Tako je postajao Koštuničina, a potom i Tadićeva verzija Velje Ilića. Ali, kada je 2014. godine ispao iz vlade, jer je Vučić procijenio da je Suljo višak u podjeli vlasti u Sandžaku između Rasima Ljajića i rahmetli Muamera Zukorlića, ponovo su ga opsjele “autonomaške” bubice.

Nekada je obećavao da će stvoriti najmoderniji aerodrom na Pešteri, s namjerom da ga, ako ne sklopi pakt s “braćom” iz Beograda, iznajmi na lizing američkom ratnom vazduhoplovstvu.

Uz Ugljanina, u društvu najdugovječnijih stranačkih lidera su i Vojislav Šešelj, predsjednik i osnivač Srpske radikalne stranke, koji je nezamjenljiv od februara 1991. godine, zatim Nenad Čanak, koji je na čelu Lige socijaldemokrata Vojvodine od jula 1990. i Vuk Drašković koji predvodi Srpski pokret obnove koji je osnovao, također, sada već davne 1990. godine.

Nenad Čanak potvrdio je jučer da se nakon 32 godine povlači sa mjesta prvog čovjeka stranke, kako bi stranci omogućio da razvije sve svoje kapaciteti koji su bili onemogućeni ličnon netrpeljivošću koja posljednjih decenija prema njemu postoji. Ovo nije prvi put da lider LSV-a najavljuje odlazak sa čela stranke.

Izvor: Sandzacke.rs