Četničko divljanje u Beranama: Nacionalističke poruke osvanule na kućama Bošnjaka

0
736
blank

Nakon što je juče u u selu Zaostro, kod Berana, održan nenajavljeni skup četničkog pokreta, danas su u beranskim naseljima Hareme, Talum i Obalsko osvanuli sramni grafiti mržnje.

Na zidovima kuća u ovim naseljima, dominantno naseljenim bošnjačko-muslimanskim stanovništvom, pojavili su se portreti četničkog vojvode Pavla Đurišića i četničkog vođe Draže Mihailovića.

Nacionalističke poruke na kućama u mjestu gdje pretežno žive pripadnici islamske vjeroispovijesti, dovoljno govori o bezočnosti poštovalaca četničkog pokreta, koji bi trebalo da je odavno sahranjen u prošlosti. Da to nije slučaj, javnost se uvjerila nakon jučerašnjeg skupa u selu Zaostro, koji je organizovao Drago Bakrač, nekadašnji član Stranke srpskih radikala.

blank

Sa druge strane, Opštinski odbor SNP Berane je najoštrije osudio ovaj vandalski čin ali tvrdi da grafiti dolaze iz “DPS kuhinje”.

U saopćenju se ističe  da su u pitanju oprobani udbaški metodi iz mračnih 90-tih, kada su pod okriljem mraka ostavljali slične poruke kako bi zaplašili naše uvažene komšije Muslimane i Bošnjake zbog ubiranja političkih poena za DPS”.

“Povodom ispisivanja neprimjerenih grafita u naseljima gdje većinski žive naši uvaženi prijatelji i komšije Muslimani i Bošnjaci OO SNP Berane najoštrije osuđuje tu vrstu vandalizma a znamo i od koga dolazi. Već isprobani metod Udbe mračnih devedesetih godina. I tada su, kao i sada, visoko rangirani udbaši pod kapuljačama i okriljem mraka u predvečerje izbora lijepili Šešeljeve plakate kako bi zaplašili naše uvažene komšije Muslimane”, navodi se u saopćenju.

blank

Oni su pozvali prijatelje Bošnjake i Muslimane da ne nasijedaju na ove provokacije jer sa pravoslavnim življem oni nikada nijesu imali bilo kakav problem već upravo sa kuhinjom DPS-a koja pod okriljem mraka kuva sve podlosti u gradu.

“S obzirom da postoje nadzorne kamere na mjestima gdje su ispisani ovi sramni grafiti, zahtijevamo od tužilaštva da hitno reaguje i pronađe počinioce. Pozivamo Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Muslimane i sve druge dobre ljude u našem gradu da zajedno kažemo stop DPS-ovoj mračnoj kuhinji i unesemo svijetlo ljepšeg i boljeg života”, stoji u saopštenju OO SNP Berane.

blank

Odbornica DF u Beranama Jelena Božović sličnog je mišljenja kao kolege iz SNP-a, pa navodi da je adresa za grafite beranski DPS.

“U pitanju su stare metode kojima se služe od devedesetih. Iznad grafita trebalo je samo da nacrtaju glavu svog lidera jer je on odgovoran za deportacije Muslimana iz Crne Gore, Bukovicu, iseljavanje i siromaštvo. Pola godine traju mirne litije u Beranama i niko do sad nije bio provociran niti na bilo koji način ugrožen,to je ono što Milu Đukanoviću remeti sve planove”, smatra Božović.

Bošnjačka stranka: Zastrašujuća četnička ikonografija i okupljanje četnika u Beranama 

Bošnjačka stranka najoštrije je osudila nacionalističke poruke upućene muslimanima u Beranama.

“Četnička ikonografija i okupljanje četnika u Beranama, kao i zastrašujuće poruke koje se plasiraju ovih dana, ne smiju da prođu bez adekvatne reakcije nadležnih organa. Svima je poznato da četništvo simbolizuje šovinizam, mržnju i zločine, s toga, pozivamo nadležne da pronađu aktere najnovijih prijetnji i uvreda, sudski ih procesuiraju, jer fašističke poruke moraju biti sankcionisane u građanskoj i pravnoj državi”, navode u saopštenju.

U toj stranci su sigurni da će građanska Crna Gora i građansko Berane osuditi i odbaciti takve poruke. Očigledno je, dodaju, da neko ovakvim gnusnim porukama želi da zastraši muslimane koji žive u ovom gradu.

“Poručujemo da Bošnjake i muslimane to neće uplašiti, znamo da su to aveti prošlosti koji odlaze u istoriju. Grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vjera i nacija”, zaključuju u toj stranci.

Izvor: CDM