Činjenice demantuju Murića: Esad Džudžo još 2010. zatražio da se u pasošima ne ispisuje odrednica “srpsko” državljanstvo

0
1242
blank

Iako je lider Stranke za Sandžak (SZS) Fevzija Murić na današnjoj press konferenciji ove partije pokušao za sebe prigrabiti svu “slavu” i zasluge za to što se od oktobra prošle godine u rubriku državljanstvo u pasošima Srbije umjesto odrednice “srpsko” unosi “Republike Srbije”, činjenice govore drugačije.

Iz Murićevog današnjeg obraćanja novinarima stiče se zaključak da je pomenuta stvar isključivi rezultat aktivnosti rukovodstva njegove partije, koja se obraćala raznim državnim institucijama, među kojima su i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Zaštitnik građana.

No, kako Sandžačke novine saznaju, Esad Džudžević (sada Džudžo) je kao predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća februara 2010. godine pokrenuo inicijativu za ispravljanje ove greške uputivši pismo tadašnjem premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću u kojem ga je obavijestio da se BNV-u obratio veliki broj građana, pripadnika bošnjačke nacionalne manjine, s izjavama da im se krše osnovna ljudska i manjinska prava zagarantirana Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima.

U pismu srbijanskom premijeru, dostavljenom i medijima, Džudžević je od premijera zatražio da u okviru svojih nadležnosti poduzme odgovarajuće mjere kako bi se Bošnjacima u Srbiji omogućilo da uživaju sva zagarantirana prava.

Džudžević je naveo kako najviše primjedbi ima u sandžačkim općinama: u klasifikaciji nacionalnosti ne postoji nacionalnost Bošnjak, uz podsjećanje da se prema posljednjem popisu stanovništva provedenom u Srbiji 2002. godine 136.087 građana izjasnilo kao Bošnjaci.

On je tom prilikom istakao da se u sandžačkim općinama nova lična karta izdaje samo na ćiriličnom pismu, mada su u tim općinama u ravnopravnoj službenoj upotrebi bosanski jezik i latinično pismo.

Džudžević je u pismu Cvetkoviću naveo i da se u putnim ispravama u rubrici “državljanstvo” ispisuje “srpsko”, umjesto “državljanstvo Republike Srbije” ocijenivši da je time prekršen i Ustav i Zakon o državljanstvu.

Džudžević je u pismu premijeru Srbije napomenuo da se prilikom upisivanja podataka o adresi građana ne poštuju odluke organa jedinica lokalne samouprave o promjeni naziva ulica.

“Molimo vas da u okviru svojih nadležnosti poduzmete odgovarajuće mjere, kako bi se građanima pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine omogućilo da uživaju svoja prava u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima”, naveo je Džudžević u pismu premijeru Cvetkoviću.

Pisma istog sadržaja, prenio je Tanjug, upućena su i ministru za ljudska i manjinska prava Svetozaru Čipliću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću i zaštitniku građana Saši Jankoviću.