Ćorović (BS): Negiranje genocida je kolektivizacija genocida

0
725
blank
Foto: BS

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović, kazao je u emisiji “Argumenti“ na RTCG da Bošnjačka stranka želi najbolje odnose sa svim narodima, ali da je neprihvatljivo da se i danas negira genocid u Srebrenici.

Komentarišući izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića u Skupštini Crne Gore, Ćorović je kazao da je ministar iznio niz tvrdnji koje ne stoje.

“Radi se o relitavizaciji činjenica u vezi genocida u Srebrenici. Time je ministar Leposavić uvrijedio bošnjački narod, uvrijedio je žrtve genocida, njihove porodice i u krajnjem, naštetio je ugledu resora na čijem je čelu. Posebno boli činjenica da to dolazi od ministra pravde, koji je ujedno zadužen za ljudska i manjinska prava, od čovjeka od koga se posebno očekuje da ima senzibilitet prema pravu i pravdi, prema žrtvama, prema manjinskim naroda. Postupak ministra je za ostavku, a ako je sam ne podnese, onda treba da bude razriješen“, kazao je Ćorović.

On je poručio da Bošnjaci žele najbolje moguće odnose sa svim građanima u Crnoj Gori.

“Želimo da pravimo najbolje moguće odnose sa svim narodima u Crnoj Gori, posebno želimo da pravimo dobre odnose sa srpskim narodom u Crnoj Gori. Međutim, te odnose moramo da pravimo na zdravim osnovama. Negiranje genocida ne pravi dobru poziciju ako želimo da pravimo odnose na zdravim osnovama. Niko u Bošnjačkoj stranci nije rekao da je srpski narod genocidan. Narod kao narod ne može biti genocidan, ali se ne može prenabreći činjenica da su pojedinci iz tog naroda i u ime toga naroda zarad određenih velikodržavnih propalih projekata, počinili ovo zlo.

Kod svake krivice, potrebno je krivicu individualizovati. Imenom i prezimenom locirati i privesti pravdi počinice. To je i učinjeno, za nas je to u pravnom smislu riješen slučaj. Epilog je dobijen u relevantnoj instituciji, u Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Imamo konstantno negiranje genocida, relativizaciju činjenica i to je neprihvatljivo. Negiranje genocida je podržavanje genocida, mi to tako shvatamo. Negiranje genocida je kolektivizacija genocida. Ako već imamo individualce, krivce i sa neki način je skinuta ljaga sa tog naroda, ne razumijem potrebu tog naroda da negirajući genocid kolektivizuju krivicu”, poručio je Ćorović.