Ćosović: Saobraćajnicom kroz kanjon Mileševe prema Sjenici povezati Prijepolje sa budućim autoputem

0
533
blank
Foto: PP Media

Narodna poslanica Samira Ćosović (SDP) govoreći u Skupštini Srbije o značaju zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova između Srbije i Bosne i Hercegovine, ukazala je između ostalog i na potrebu izgradnje magistralnog puta od Prijepolja prema Sjenici kroz kanjon rijeke Mileševke, čime bi se gradu na Limu omogućila najkraća veza sa auto putem koji Srbija gradi prema Crnoj Gori.

Ćosović je iskoristila priliku i prisustvo ministra Momirovića da ga obavijesti i sugeriše u ime građana Prijepolja, Nove Varoši i Priboja, da postoji jedan putni pravac koji se gradi kao Skadar na Bojani, a to je put od Prijepolja ka Sjenici.

“Izgradnja je početa 1947, nastavljena 1978, a  80-ih godina prošlog vijeka je urađen najveći deo posla koji još uvek nije završen. Taj pravac, koji ide kroz kanjon rijeke Mileševke, je predviđen za magistralni put Prijepolje – Sjenica. Njegovom izgradnjom put bi bio kraći za skoro 12 kilometara, a od Mileševa do Aljinovića bilo bi samo 17 kilometara. Ujedno, on bi omogućio najbliži pristup auto putu koji Srbija gradi prema Crnoj Gori.

Prijepolje bi najkraćom deonicom bilo povezano sa ključnom saobraćajnicom, ne bi ostalo u zapećku ili kao slijepo crijevo, jer bi auto put bio na dohvat ruke. Napominjem da je već probijeno devet tunela, što je bio i najteži dio trase, urađen veliki deo najtežih radova, ostaje samo da se završi projekat”, istakla je narodna  poslanica Samira Ćosović.

Ona je ukazala ministru Momiroviću da pristupiti završavanju ovog projekta planiranjem budžetskih sredstava za 2022.godinu, apostofirajući da su ovo direktni zahtevi opštine Prijepolje te da ih prenosi u njihovo ime.

“Naravno, opština Prijepolje će i zvanično poslati zahtjev sa potrebnim obrazloženjem Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture”, zaključila je Samira.

Izvor: PP Media