Čuju se pucnji na Kosovu: Kurti optužuje Vučića i Petkovića za nerede

0
203
blank
Foto: Shutterstock

Policija Kosova je saopćila da se na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova čula pucnjava i da su neki od pucnjeva bili usmjereni na policijske jedinice, ali nije bilo povrijeđenih.

Policija navodi i da je bilo zaustavljanja i maltretiranja albanskih građana.

“Građani su također dali informacije da postoje slučajevi zaustavljanja Albanaca, koji su maltretirani, nanošene su im povrede i nanijeta materijalna šteta na vozilima od lica za koja se sumnja da su dio organizacija blokiranja puteva“, kaže se u saopćenju.

U saopćenju za medije Policija Kosova ističe da nastavlja angažovanje sa policijskim jedinicama, u obezbjeđivanju bezbjednosti za sve građane bez razlike, u interesu održavanja reda i javne bezbjednosti.

I premijer Kosova Aljbin Kurti navodi da se čuju pucnjevi iz oružja. On je okrivio je srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića kao izazivače “nemira” na sjeveru Kosova.

blank
Ilustracija: Getty Images

Kao nemire precizirao je blokadu puteva i pucanje, a za akcije koje je opisao kao “agresivne“ naveo je da su unapred planirane u Beogradu i Raški, te da su im prethodili “sastanci i skupovi straha i prijetnji“.

“Prije nego što je počelo naše izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata na graničnim prijelazima sa Srbijom, ilegalne srpske strukture na sjeveru počele su da blokiraju puteve i pucaju iz oružja. Njima su prethodile izjave, sastanci i skupovi straha i prijetnji u Beogradu i Raškoj. Tamo su planirane i podsticane ove agresivne akcije koje se danas dešavaju. Vučić i Petković su glavni odgovorni za nerede”, napisao je Kurti na Facebooku.

Kosovski organi reda prikupljaju informacije i prate situaciju, potvrđuje Kurti, naglašavajući da će djelovati u odbranu zakonitosti i “suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Građane kojima se obratio na albanskom, uključujući i tekst koji je pratio ovo obraćanje, pozvao je da prate saopćenja policije i vlade, te da “ne dozvole“ da ih zvanični beogradski mediji “dezinformišu“ ali i bilo koji medij na Kosovu koji im “svjesno služi ili nesvjesno postaje njihov plijen“.

Kosovska policija zatvorila je za putnički saobraćaj i za vozila prijelaze Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

Izvor: Agencije