Čuveno biračko mjesto 60 u Sjenici: Na referendumu svi glasali, ali ih izbori “nisu zanimali”

0
1007
blank
Foto: Facebook

Biračko mjesto 60 u Sjenici bilo je možda i jedino u Srbiji na kojem su svi upisani birači glasali na januarskom referendumu za promjenu Ustava u oblasti pravosuđa, ali na proteklim izborima tek nešto više od trećine se pojavilo na biralištu.

Naime, od 762 upisana glasača koji su svoje pravo mogli ostvariti na tom biračkom mjestu u Osnovnoj školi “12. decembar”, samo njih 283 je u nedjelju došlo da glasa, što je oko 37 odsto, piše portal radija Sto plus.

Većina njih je na predsjedničkim izborima podržala lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koji je dobio 193 glasa (68%), dok je predstavnik opozicije Zdravko Ponoš imao 47 glasova (oko 16%).

Na parlamentarnim izborima ubjedljivu pobjedu na tom biračkom mjestu odnijela je lista “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja” sa 152 glasa (oko 54%), na drugom mjestu je SDA Sandžaka sa 75 glasova (26%), a trećem lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” sa 30 glasova (10%).

Podsjećamo da je na referendumu, održanom 16. januara, svako od 771 upisanog birača glasao, a njih 746 je tada podržalo promjene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

To glasačko mjesto je jedno od nekoliko smještenih u Osnovnoj školi “12. decembar”, na kojem svoje biračko pravo ostvaruju žitelje ulica Blagoja Stošića, Maksima Gorkog, Milorada Jovanovića i Pešterska.

Izvor: Radiostoplus.com