Da li postoji većina u Tutinu i ko će je činiti?

0
536
blank
Foto: Pešter TV

Održavanje 14. redovne sjednice Skupštine opštine Tutin, poslije skoro tri mjeseca od posljednjeg zasijedanja, zakazano je za četvrtak, 29. septembra u 11 sati.

Zakazivanje sjednice dolazi samo dan nakon smjene grupe funkcionera SDA Sandžaka u Opštini Tutin, koji su u minut do dvanaest žrtvovani kako bi se, po svaku cijenu, sačuvala vlast SDA Sandžaka i obezbijedio njen dalji opstanak u formi neke nove-stare koalicije.

Predložen je dnevni red od pet, reklo bi se, besmislenih tačaka. Pred odbornicima lokalnog parlamenta naći će Izvještaj o radu Regionalne turističke organizacije Sandžaka za 2021. godinu, kao i davanje saglasnosti na Plan i program rada te institucije za tekuću 2022. godinu.

Predviđeno je da odbornici razmatraju i Izvještaj o radu Narodne biblioteke “Dr. Ejup Mušović, a možda će biti prilike i da se razmotri i poništi Rješenje o otuđenju jedne katastarske parcele.

Međutim, građane Tutina od dnevnog reda sjednice više kopka i interesuje hoće li uopšte biti kvoruma za njeno održavanje. Ako i bude kvoruma, hoće li biti većine i ko će je činiti? Aktuelna dešavanja posljednjih dana u Tutinu govore u prilog tezi da će kvoruma ipak biti.

Po svemu sudeći, suština najavljene sjednice ponovo će biti prebrojavanje odbornika i trgovina funkcijama, a građani Tutina i cijelog Sandžaka ponovo će gledati već viđeni pozorišni igrokaz.

Višemjesečna kriza lokalne vlasti u Tutinu

Tokom posljednjih šest mjeseci lokalna vlast u Tutinu je u permanentnoj političkoj krizi, a realan strah od gubitka vlasti duboko se usadio u redove vladajuće SDA Sandžaka.

Uoči nedavnih parlamentarnih izbora, odbornici opozicije, Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Grupe građana “Tutin na prvom mjestu” Bajra Gegića, ali i Sandžačke demokratske partije (SDP) koja je zvanično još uvijek u koaliciji sa SDA Sandžaka, počeli su bojkot skupštinskog zasjedanja.

Odbor SDP u Tutinu je tada javnosti saopćio da “zbog lošeg rokovođenja lokalnom samoupravom” više neće pružati podršku SDA, međutim iako njihovi odbornici nisu dolazili na skupštinska zasijedanja, pojedini njihovi kadrovi su i dalje ostali na funkcijama u opštinskoj upravi, osim Almasa Hamzagića, koji je ekspresno smijenjen sa funkcije načelnika Inspekcijskih službi odlukom načelnika Opštinske uprave.

Zbog skupštinskog bojkota opozicije i SDP-a, ali i nedolaska odbornika Srpske napredne stranke (SNS) Rada Petrovića na nekoliko zasjedanja, lokalni parlament nije bio u stanju obezbijediti kvorum, te su sjednice u nekoliko navrata odlagane. Međutim, kada je vrag odnio šalu, pad vlasti Ugljaninove SDA u Tutinu krajem juna spriječio je odbornik Petrović, koji je svojim dolaskom na zasijedanje omogućio rad skupštine.

U međuvremenu počeli su, a ovih dana intezivirani, javni i tajni pregovori SDA, SDP i Grupe građana profesora Bajra Gegića o formiranju nove skupštinske većine. Ti pregovori produbili su stare unutarstranačke sukobe i podjele u SDA Tutin, što je u konačnici dovelo do smjene dvojice pomoćnika predsjednika opštine Tutin, Pajaza Jusufovića i Esada Holića i najavljene smjene načelnika Opštinske uprave Adnana Šehovića.

Smjene pomenutih funkcionera dodatno su uzdrmale redove SDA u Tutinu, te je došlo do otvorenog izražavanja nezadovoljstva odbora te stranke na Donjoj Pešteri, koji je matičnoj stranci uputio jasnu poruku da ne odobravaju “koaliciju sa izdajnicima”, misleći pritom na Grupu građana Bajra Gegića. Čak je bilo pojedinih, nezvaničnih, informacija i najva da bi moglo doći i do “jogurt revolucije”.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, reagujući na novonastalu situaciju u Tutinu, rekao je jučer na konferenciji za medije da će svi stranački funkcioneri koji ne budu poštovali ovu partiju biti smijenjeni sa funkcija.

Odgovarajući na pitanje novinara šta se trenutno dešava sa ogrankom njegove stranke u Tutinu, Ugljanin je rekao da “funkcioneri u ovom opštini treba da shvate da se politika vodi u stranci, a ne u lokalnoj samoupravi.”

Izvor: Sandzacke.rs