Dačić: Poređenje Jasenovca i Srebrenice je relativizacija zločina prema Srbima

0
1001

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” u sjedištu Ujedinjenih nacija nije usmjerena protiv Hrvatske.

Kako je rekao, izložba je usmjerena protiv ustaških zločinaca i onih koji bi da se ti zločini zaborave ili opravdaju, te da ne razumije zašto se Hrvatska protivila njenom postavljanju u UN-u.

Dačić je u New Yorku rekao da je “nažalost” trebalo da prođu 73 godine da se u Ujedinjenim nacijama, organizaciji koja je nastala pobjedom saveznika nad fašističkom Njemačkom, organizuje ovakva izložba.

“Ova izložba prikazuje istinu o Holokaustu i genocidu koji se odvijao u logoru Jasenovac i drugim logorima smrti na teritoriji Nezavisne države Hrvatske nad Jevrejima, Srbima i Romima”, smatra Dačić.

Dačić je Hrvatskoj zamjerio i što danas “prisvaja” Nikolu Teslu a, prema njegovim riječima, “ubijali su članove i njegove porodice”.

Upitan da li bi trebalo organizirati sličnu izložbu i za Srebrenicu, Dačić je rekao da su te dvije stvari neuporedive i da postavljanje takvih pitanja predstavlja relativizaciju zločina koji su počinjeni prema Srbima.