Dačić poručio Erdoganu: Idući put kad krenete na Evropu, mi vam nećemo stajati na put

0
970
blank

Poslije govora predsjednika SPS-a Ivice Dačića na posebnoj sjednici Skupštine o Kosovu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je između ostalog ispričao anagdotu o Dačićevom razgovoru sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je nedavno boravio u Beogradu.

Vučić se Dačiću i socijalistima zahvalio na zajedničkom radu i ispričao anegdotu o tome, kako je rekao, kako Dačić razgovara s Turcima.

“Koliko god se ja trudio da ozbiljno razgovaram, mora neko da postoj koji će atmosferu da napravi drugačijom u pozitivnom smislu riječi. Kaže on Erdoganu: ‘Vidiš Recep, prošli put smo mi stali na branik Evrope, a oni nam to nisu vratili nikako. Sljedeći put kad ti riješiš da opet ideš na Evropu samo javi tri dana ranije, da te propustimo jer više nećemo da te zadržavamo na ovom području”, kazao je Vučić i uslijedio je smijeh i aplauz u skupštinskoj sali, prenio je list “Danas”.

Vučić je pojasnio da je to ispričao da bi ukazao na “promjenu paradigme u kojoj učestvujemo i zbog onog što se zbiva u Evropi i svijetu”.

“Oni koji misle da su na putu da unište Rusiju, čini mi se da to nije moguće i čini mi se da stvari bolje analiziram od njih. To će dovesti do niza sukoba koji će trajati godinama i moramo da se spremimo, i u smislu Kosova zato se mnogima žuri, i u svakom drugom smislu. A to neće biti lak zadatak”, zaključio je Vučić, ponovo se zahvalivši Dačiću na dosadašnjoj saradnji.