DEBAKL PROJEKTA ALBANIZACIJE: U šest sandžačkih opština svega 0,11% Albanaca

0
576
blank

Kakav je samo debakl projekat albanizacije sandžačkih Bošnjaka doživio najbolje govore podaci iz Popisa 2022. godine koji su prije nekoliko dana objavljeni.

Naime, prema tim podacima u šest sandžačkih opština u kojima je sproveden popis Albanaca ima 0,11%. U brojevima to je ukupno 258 Albanaca.

Ovo je definitivni potop projekta koji je predvodio Ismet Azizi uz svesrdnu pomoć SDA Sandžaka, Ugljanina i najviših funkcionera ove stranke i BNV.

Bošnjačka javnost je s gnušanjem odbacila ovu kampanju i čvrsto se opredijelila za svoj bošnjački nacionalni identitet. To pokazuje i rast procenta Bošnjaka na području sandžačkih opština koje pripadaju Srbiji.

Kakav debakl je velikoalbanski projekat doživio najbolje se vidi prema podacima iz Tutina i Sjenice, gdje su na seoskom području Pešteri pokušali voditi kampanju o albanskom porijeklu stanovništva većine sela tog područja.

Međutim, u Tutinu se izjasnilo svega 16 osoba kao Albanci, a u Sjenici njih 26. U Prijepolju ima 10 Albanaca, u Priboju svega 2, a u Novoj Varoši 4. Svakako da se radi o osobama koje su u ove opštine došle s Kosova i pretežno imaju poslastičarske i pekarske radnje i buregdžinice. Prema rezultatima Popisa u Sandžaku živi više pripadnika Goranaca od pripadnika albanskog naroda.

Najveći broj Albanaca, pak, živi u Novom Pazaru i to okruglo 200. Podsjetimo da je tu Azizi bio i najviše prisutan sa svojom pripagandom, a prema nekim nezvaničnim informacijama  pojedini istaknuti članovi SDA Sandžaka i njihove porodice su se pisale kao Albanci. Ipak, ni to nije pomoglo da se preskoči procenat od 0,11%.

Žali Bože samo ogromnog vremena i novca koji je utrošen u agresivnu propagandu kojom su se Bošnjaci pokušali ubjediti da su asimilovani Albanci. U tu svrhu su rađene TV emisije, snimane pjesme i spotovi i organizovane ekskurzije. Sve je džaba bilo Aziziju i Ugljaninovoj stranci. Rezultat svega toga je nikad niži procenat Albanaca i politički slom SDA Sandžaka čije je uže rukovodstvo stalo iza tog projekta.

“Polomljenih zuba” Azizi je nestao iz Sandžaka. Već mjesecima ga nema u Novom Pazaru, a informacije koje smo dobili od novog rukovodstva BNV kažu da mu je tu zabranjen pristup i da je de facto proglašen za personu non grata.

Suočen sa novonastalom situacijom, Azizi je svoje djelovanje prebacio na Crnu Goru, gdje već danima boravi po rožajskim brdima u društvu svog saradnika Ali Dacija. Obzirom da u Crnoj Gori još nije došlo do popisa, vrlo je vjerovatno da će Azizi pokušati u sandžačkim opštinama u Crnoj Gori da popravi skor Albanaca na popisu.

No, sudeći po njegovim rezultatima u srbijanskom dijelu Sandžaka, proćiće kao bos po trnju. Ipak, valja upozoriti na vrijeme institucije i organizacije Bošnjaka u Crnoj Gori da ovog velikodržavnog provokatora tjeraju na vrijeme iz svojih opština.

Izvor: Sandzacke.rs