Derviška molitva u Beogradu nakon 236 godina, uz ritam, instrumente i prisustvo policije

0
898
blank
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Derviška molitva ponovo u Beogradu. Derviši sa Kosova održali su nakon 236 godina molitvu u Šejh Mustafinom turbetu kod Studentskog trga. Kažu da su se okupili, kako bi odali počast preminulom starešini, za čiju dušu smatraju da je i posle nekoliko decenija i dalje živa.

Pravo iz Đakovice, Derviši su stigli u Beograd. Do svog vjerskog objekta za molitvu došli su grupno u tradicionalnoj garderobi. Po običaju, kroz vrata Tekije prvo prolazi Šejh tj. vođa, a potom Derviši.

Glavni motiv za okupljanje Derviša je molitva. Prve riječi izgovara vođa, a molitva Bogu se odvija uz karakteristične ritmičke pokrete koji se razlikuju od ostalih muslimana. Oni koji u njima učestvuju, uveravaju, da se na taj način osjećaju slobodno i da gaje sjećanja na svoje pretke.

“Otac od Preparima je dao amanet da idemo, da dolazimo, da se zamolimo za mir, za celu narodnost,nije samo za nas i da bude sve u svemu mir”, kaže Derviš Nazmi Sejani.

Derviši kažu da su u srpsku prestonicu došli kako bi odali počast starešini Mustafi Bagdađaninu, za čiju dušu smatraju da je i dalje živa.

“Nama to simbolično mnogo znači. I mi zato volimo da ga posjećujemo i da ga obeležimo i da ga slavimo i da radimo neka dobra djela i poklonimo njegovoj duši. I mi imamo to verovanje u Islamu da taj živ čovjek kad radi neko dobro djelo i dobije nagradu od Boga za to, tu nagradu može da pokloni nekom umrlom”, kaže Muhamed Nasir iz Islamske zajednice Srbije.

Derviški običaji su različiti, ali neke od njih danas nismo videli u Beogradu. Višesatne molitve kod pojedinih grupa dovode do padanja u trans. Nije rijetkost ni da praznične proslave neki završavaju probadanjem obraza i grla iglama dugim do 30 centimetara.

“Od pete godine učestvujem na ovoj ceremoniji. Sa nestrpljenjem očekujem ovaj dan i probadanje ne boli”, rekao je Derviš Sejdemir Sehu 25. marta 2018. godine.

Na teritoriji Srbije Derviša najviše ima u Đakovici, Prizrenu i Peći. Grupe ne izostaju ni u Novom Pazaru, kao ni selima južno od Vranja čije mjesto okupljanja je u Tekiji kod Bujanovca. Vođe Derviša kažu da se nadaju da će u Beograd opet doći.

“Sve zavisi od vas, od vašeg doceka, do sada je sve ok”, kaže Perparim Šehu, Vođa Tekiije u Đakovici.

Uprkos tome, molitva u Tekiji u strogom centru prestonice protekla je uz prisustvo policije.

Izvor: N1 / Video: Al Jazeera