Direktor policije danas sa predstavnicima protesta “Pazar bez policijskog nasilja”

0
735

Direktor policije Vladimir Rebić sastaće se danas u 10 sati sa načelnikom Policijske uprave u Novom Pazaru i predstavnicima protesta koji je održan u subotu u ovom gradu, javljaju lokalni mediji.

Podsjećamo, više od stotinu građana protestovalo je u centru Novog Pazara zbog učestalih slučajeva nasilja pripadnika MUP-a Srbije prema građanima Sandžaka.

Protestanti su nosili transparente “Pravda za limara”, “Mi vas plaćamo vi nas bijete”, “Stop batinašima”, “Tortura, nismo stoka da nas bijete”, kao i onaj za za nedavno poginulog studenta iz Novog Pazara u Ernada Bakana u Beogradu.

blank

Oni su se okupili u centru grada kod gradskog sebilja odakle su krenuli ispred policijske uprave Novi Pazar, gdje je pretučeni Novopazarac Edin Hadžović na ulaznim vratim ostavio koru od banane, kao svojevrsni simbol ovog slučaja.

On je izjavio da je to simbol svih onih koje je, kako je rekao, policija pretukla, a potom navela da su se “okliznuli na koru od banane”, što se i njemu desilo.

Hadžović je, kako je rekao, tada zadobio prelom nosa, a policajci su, prilikom pregleda u bolnici, zbijali šale na njegov račun govoreći da se “okliznuo na koru od banane”.

blank
Edin Hadžović

Hadžović je rekao da se na ovome neće stati i pojasnio da mu je polomljen nos samo zato što je pokušao da zaštiti djecu koja su te večeri slavila rođendan.

“Protest je bitan, ne samo za mene, nego za sve one koji su imali neprijatnosti ili su doživeli nasilje od strane policije. Na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da govore o tome, da iznesu istinu i zatraže pravdu”, poručio je Hadžović.

Među protestantima su bili i čelnici više nevladinih organizacija iz tog grada kao i porodice ranije neriješenih slučajeva.

Izvor: Sandzacke.rs / Indeksonline / Radiostoplus.com