Đukanović, Osmani i Komšić se sastali u New Yorku

0
480
blank

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato, u New Yorku boravi i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, uprkos protivljenju njegovog kolege iz Predsjedništva Milorada Dodika.

U New Yorku boravi i predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, kao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović koji je jučer održao svoj govor pred Generalnom skupštinom UN-a i poručio, slično kao i Komšić, da se BiH i drugim državama imputira da ne mogu biti multietničke zajednice i da se stvara alibi za obnovu velikodržavnih nacionalističkih projekata na Zapadnom Balkanu.

U večernjim satima održan je i sastanak Željka Komšića, Vjose Osmani i Mila Đukanovića. O tome je izvjestio putem svog Instagram profila predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Podsjetimo, Željko Komšić se jučer obratio pred Generalnom skupštinom između ostalog kazavši kako ‘pojedine politike žele imati ‘Zlatni ključ’ kako bi upravljali ili donosili odluke u Bosni i Hercegovini’.

“Pojedine politike, kroz forsiranje diskriminacije i nejednakosti građana Bosne i Hercegovine, žele izvršiti upad u ustavno-pravni sistem moje zemlje, kako bi imali ‘Zlatni ključ’ ili ‘Zlatnu dionicu’ upravljanja i donošenja svih odluka u mojoj zemlji, iako po svim aktima međunarodnog prava, kao što je to Povelja Ujedinjenih nacija, oni to ne bi smjeli činiti. Njihove tendencije na diplomatskom planu u kojima negiraju temeljna ljudska prava pojedinaca, kako bi kroz neka imaginarna kolektivna prava ostvarili veoma jasne ciljeve, prevazilaze dobrosusjedske odnose, jer se i u tim aktivnostima i namjerama krije strateški cilj prisvajanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine”, naglasio je Komšić.