Đukanović poručio Krivokapiću, Abazoviću i ostalima: Ne branite vi Crnu Goru od mene

0
1044
blank
Screenshot

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović reagovao je na oštre poruke koje su mu premijer Zdravko Krivokapić i drugi uputili nakon što je zakone donesene 29. decembra vratio na ponovno odlučivanje.

“Populistička, politikantska reakcija Zdravka Krivokapića je ispod svakog nivoa. Ali, njegov problem. Nisu valjda on i lideri većine koji su se horski oglasili očekivali da ću biti saučesnik u njihovom protivpravnom postupanju, i daljem podrivanju sistema i državnih institucija. Moraju se naučiti da Skupština ne može donositi odluke bez kvoruma, i da se mimo zakonske procedure ne može potvrditi mandat novom poslaniku bez prethodno pozitivnog mišljenja DIK-a. O radničkim pravima i drugim posljedicama po bankarski i ekonomski sistem morali su brinuti kad su bespravno donosili odluke. Ne može ih amnestirati od odgovornosti demagoški pokušaj da za to okrive mene”, napisao je Đukanović na Twitteru.

Dodao je da nisu oni pozvani da sude da li je on prekršio Ustav, te da to provjere u Ustavnom sudu.

“No, za njih je izgleda i skupštinski poslovnik nedokučivo štivo. Zato, dobronamjerni savjet: ne sudite o tome što ne znate. I ne branite vi Crnu Goru od mene. Na kraju, da biste dobili očekivano uvažavanje, i normalnu kohabitaciju, poštujte ustavne nadležnosti i potrudite se da malo vaspitanije komunicirate”, poručio je Đukanović.

Podsjećamo, Krivokapić je kazao da Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori, te da nastavlja “u višegodišnjem maniru da zemlju tretira kao svoj feud”. Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić tvrdi da je sve u skladu s Ustavom i pozitivnim propisima i vjeruje da će ponovo biti izglasani svi zakoni. Lider Prave Crne Gore Marko Milačić je mišljenja da je riječ “o potezu očajnika”, dok je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio da će Đukanović biti smijenjen ukoliko prekrši Ustav.