Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti

0
525
blank
Foto: N1

Potpisao sam Ukaze o proglašenju zakona nakon što ih je Skupština ponovo izglasala 20. januara 2021. godine – napisao je predsjednik države Milo Đukanović na Twitteru.

On je rekao da su ipak, dileme koje je imao i zbog kojih je Skupštini zakone vratio na ponovno odlučivanje – ostale.

“S obzirom na jasnu Ustavnu normu izčlana 94 stav 2 koja glasi: ‘Predsjednik Crne Gore dužan je da proglasi ponovno izglasani zakon’, nema prostora za drugačije ustavno postupanje Predsjednika države. Vjerujem da ukupnim radom, a posebno u ovom vremenu kompleksnog ambijenta vršenja vlasti, najbolje doprinosim državi i njenom demokratskom napretku, apsolutnim poštovanjem Ustava Crne Gore. Nadam se da su, nakon potpisivanja zakona i njihovog objavljivanja u Službenom listu, čime oni tek postaju dio pravnog sistema Crne Gore, stvoreni uslovi za pokretanje procedure od strane bilo kojeg subjekta u društvu za ocjenu njihove ustavnosti. Vjerujem da će Ustavni sud, kao jedina nadležna instanca, dati odgovor na ovo pitanje na nezavisan i profesionalan način”, naveo je Đukanović na Twitteru.

Skupština Crne Gore je na vanrednoj sjednici 20. januara ponovo, bez rasprave, izglasala niz zakona – o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, radu, državnim službenicima i namještenicima, zdravstvenoj zaštiti, zatim izmjene Zakona o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Prvobitno je Đukanović ove zakone vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, nakon što je obrazložio da je njihovo donošenje 29. decembra prošle godine urađeno bez kvoruma.