Do 2050. / U Njemačkoj će se udvostručiti broj muslimana

0
2166
blank

Postotak muslimanskog stanovništva mogao bi se u Njemačkoj do 2050. udvostručiti, proizlazi iz studije instituta Pew, objavljene u Berlinu.

“U Njemačkoj bi, ako se uzme u obzir regularna migracija bez izbjegličkih talasa, 2050. udio muslimanskog stanovništva mogao iznositi 11 posto, što je gotovo dvostruko više nego danas”, proizlazi iz studije američkog instituta.

I bez regularne migracije udio bi se sa sadašnjih 5,5 posto mogao povećati na 9 posto, procjena je instituta. Razlog tome je činjenica da su građani muslimanske vjeroispovijesti u prosjeku mlađi od ostatka stanovništva te da muslimanske žene u prosjeku rađaju više djece (1,9) od ostatka ženske populacije (1,4 djeteta po ženi), prenosi Hina.

Prema studiji, u kojoj su analizirani podaci iz zemalja članica Europske unije, Norveške i Švicarske, zemlja s najvišim postotkom muslimanskog stanovništva u EU-u je Francuska (8,8 posto), iza koje slijede Švedska (8,1 posto) te Velika Britanija (6,3 posto).

Studija pokazuje i da većina Nijemaca dolazak većeg broja izbjeglica iz Sirije i Iraka ne doživljava kao “ozbiljnu prijetnju”, za razliku od ispitanih u Poljskoj, Mađarskoj, Italiji i Grčkoj.

U Poljskoj, u kojoj je otpor javnosti prema muslimanskim useljenicima vrlo izražen, živi 0,1 posto muslimana.