Donijeta odluka: Ovako je Srbija riješila problem odvijanja nastave u školama od 1. septembra

0
569
blank
Ilustracija: Shutterstock

Nakon sastanka čelnika Ministarstva prosvjete Srbije i obrazovanja i predstavnika Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa saopćena je konačna odluka kako će se u toj državi odvijati nastava za osnovce i srednjoškolce od 1. septembra.

Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionicama, gdje će maksimalno moći da ih bude 15, odlučio je Krizni štab. Imat će najviše četiri časa koji će biti skraćeni do 30 minuta. Nastava će se sprovoditi uz poštovanje svih mjera da bi se smanjio rizik od respiratornih infekcija.

Kako prenosi Telegraf.rs, stariji razredi će boraviti u školama uz iste mjere prevencije, ali će imati kombinaciju online nastave i nastave u školskoj sredini.

Prema riječima doktorice Darije Kisić Tepavčević, u jednoj učionici moći će da bude do 15 učenika, koji će sjediti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara.

“Predviđa se i da cijeli prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mjera kao novom obliku ponašanja koji će činiti siguran boravak u školama za djecu”, dodala je ona.