DRAMA U NOVOM PAZARU: Hodža vjenčao maloljetnicu, na porodicu potegli oružje!

0
790
blank
Foto: Ilustracija/Freepik

Hodža Hafiz Demirović vjenčao je bez saglasnosti moju maloljetnu sestru. Rekao nam je da je to dozvoljeno po šerijatu, ali je prekršio zakon države Srbije. Radi po svom nekom zakonu, tvrdi za Kurir brat maloljetne djevojke (16) koja se udala za momka (24) u džamiji u okolini Novog Pazara početkom marta.

“Sestra je otišla u školu i nije se vratila. Dobili smo sliku da se vjenčala. Otišli smo u policiju da prijavimo da je to maloljetno dijete i da nismo saglasni s tim, a oni su nam obećali da će je vratiti za tri sata. Stupili su u kontakt s tim njenim mužem, rekli su nam da će biti locirani. U policijskoj upravi je bio i komandir koji je inače rođak tog momka”, navodi brat.

On kaže da je njegov otac saznao da je čin vjenčanja obavio hodža Hafiz Demirović, pozvao ga je i pitao kako je smio to da učini bez saglasnosti roditelja.

“Hodža je odgovorio da je, nažalost, to uradio i zakleo se u Allaha da nije znao da je to kćerka mog oca, ali da je ona po šerijatu punoljetna i da joj ne treba saglasnost za udaju”, priča brat.

Sa ocem i braćom je otišao da je vrati.

“Otac je dostojanstveno tražio da se dijete vrati, tu je bio i komandir policije, rođak tog momka. Neki mladić je opsovao i rekao: ‘Ja je ne dam!’ Imali su i oružje u rukama. Nakon toga smo krenuli opet u policiju. Međutim, presrela nas je patrola jer su nas prijavili da imamo oružje, što nije bilo tačno. Sestru nismo videli u toj kući”, kazuje brat.

Sestra se udala svojom voljom, ali porodica želi da se vrati.

“Čuli smo se s njom, njeno ponašanje je čudno. Ne znamo gdje je. Zvala nas je dva puta – s crnogorskog i s njemačkog broja. Inače je strogo zabranjeno da imami vjenčavaju maloljetne osobe bez saglasnosti roditelja”, kaže brat maloljetnice.

Angažovali su advokata, a i tužilaštvo je upoznato sa situacijom.

Hodža Hafiz Demirović priznaje za Kurir da je vjenčao djevojku bez saglasnosti uz tvrdnju da mu je ona garantovala da će obavijestiti roditelje.

“Došli su sa svjedocima koji su posvjedočili da nema smetnji. Kazali su da će obaviti razgovor s roditeljima, međutim, nisu, ja sam im vjerovao i došlo je do cijele zabune. Ne bih ih vjenčao da sam znao, tražio bih da zovu roditelje. Tih nekoliko dana samo Allah zna koje sam teret i tegobu imao zbog svega. Inače to venčanje nije validno po ovdašnjim zakonima, to je vjenčanje po šerijatskim zakonima”, kaže hodža Demirović.

blank
Foto: Matica bošnjačka

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić: Rade na divlje, ovo je ozbiljan prekršaj

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, potvrđuje za Kurir da je hodža Demirović raščinjen i da je on imam organizacije koju oni ne priznaju kao islamsku zajednicu.

“Rade na divlje. Sebe nazivaju i “rijasetom islamske zajednice Srbije”, to je za nas paravjerska zajednica. On nije imao pravo da vjenča tu djevojku, morao je da dobije saglasnost roditelja. Napravio je ozbiljan prekršaj. Ne pripada zajednici na čijem sam čelu, ali osnovno pravilo islamsko je da je morao dobiti saglasnost za venčanje ne samo kod maloletne već i kod punoljetne osobe”, objašnjava muftija Dudić.

Mešihat sandžački, kojem pripada hodža Demirović, a kojim upravlja muftija Senad Halitović, ne priznaju ni Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ni Islamska zajednica Srbije.

blank
Foto: Mešihat Islamske zajednice Sandžaka

Muftija Senad Halitović: Nemam uticaja nad hodžom

Muftija Mešihata sandžačkog Senad Halitović, pod čijom je ingerencijom hodža Demirović, kaže za Kurir da poznaje obje porodice, kao i da se djevojka udala po svojoj volji:

“Efendija je pitao prisutne da li imaju dozvolu roditelja i rekli su da će ih obavijestiti. Hodža je njima vjerovao na riječ. S verske strane nema nikakve smetnje i kod drugih se udaju. Trebalo je možda ići drugim putem. U šerijatu je stav da djevojka traži dozvolu staratelja. Želim da brak uspije. Bolje da uđu u brak, nego da žive u vanbračnoj zajednici. Venčanje koje sprovede islamska zajednica nije zakonski validno prema zakonima države Srbije”, navodi Halitović.

Na pitanje da li će hodža Demirović snositi neke posljedice, odgovara da se on računa kao dio njihove zajednice, ali…

“Ovdje je u pitanju džemat i funkcioniše samostalno. Mi ne mijenjamo i ne postavljamo hodže”, kaže Halitović.

Izvor: Kurir.rs