Dramatične scene iz Beograda tokom Europridea: Žestok sukob demonstranata s policijom

0
570
blank
Screenshot

Šetnja ponosa u okviru Europridea počela je u 17:30 sati ispred Ustavnog suda u Beogradu i završava kod stadiona Tašmajdan, gdje se večeras održava i koncert. Međutim, na ulici je nastavljen veliki broj incidenata i policija interveniše “na svakom ćošku”.

Protivnici Europridea su pokušali izgurati kordon policije kako bi prošli do aktivista okupljenih ispred Ustavnog suda Srbije, a osim toga u užem dijelu grada na kojem se održava šetnja, oni se sukobljavaju sa policijom i učesnicima.

Na društvenim mrežama pojavilo se i nekoliko snimaka na kojima se, između ostalog, vidi grupa od nekoliko desetina demonstranata u sukobu s policijom. Tom prilikom su razbijani policijski automobili.

Učesnici Europridea su gađani jajima, demonstranti su u jednom trenutku upali među njih, a došlo je i do fizičkog obračuna s policijom. Sve vrijeme korišteni su i topovski udari.

U jednom momentu su bili zatvoreni ulazi na šetnju zbog velikog broja huligana koji su se nalazili na tim lokacijama. Jedan od demonstranata, odnosno protivnika manifestacije Europride, uspio da je da probije ogradu u namjeri da priđe bliže Ustavnom sudu, ali su ga pripadnici policije ubrzo zaustavili.

Nakon toga je promijenjena ruta Pride šetnje. Policija je usmjerila učesnike ka parku Tašmajdan odakle će doći do stadiona.

Inače, srbijanski mediji javljaju da je uhapšeno više desetina osoba.

Na skup su upali i antiglobalisti koji su došli sa krstovima i govorili molitve, a policija iz je razdvojila od skupa. Snimak možete pogledati na Telegraf.sr. Također, učesnike su protivnici sa zgrada gađali jajima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je dati dozvolu za održavanje Europridea u Beogradu, a MUP Srbije je zvanično zabranio skup. Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da šetnja neće biti dozvoljena i da se neće tolerisati neredi na ulicama. Ipak, za sada ništa od toga nije ispunjeno, odnosno i jedno i drugo se dešava.