Dudić: Najveće zlo dolazilo je iz BNV, Ugljanin da traži halaluk za izrečenu glupost

0
147
blank

Najveće zlo je dolazilo iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Da je Bog dao da uopšte nije ni postojalo, jer ništa nije uradilo, osim što su odatle 2007. godine odapete strijele prema Islamskoj zajednici i poručeno da Mešihat ne postoji, poručio je gostujući u programu Sandžak TV predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevljud Dudić.

On je istakao da je BNV uvijek zloupotrebljavano, da se htjelo baviti Islamskom zajednicom i da su iz njega u ranijem periodu dolazila sva zla.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je uvijek bilo zloupotrebljavano. I ništa se do sada nije radilo kroz BNV. Ono se u prethodnom peiodu bavilo nekim drugim stvarima, a posebno su se htjei baviti Islamskom zajednicom. Godine 2007. godine iz tog Vijeća odapete su strijele prema Islamskoj zajednici kada je rečeno da ‘od danas više ne postoji Mešihat Islamske zajednice’. Tada su nastali veliki problemi i sve zla što smo imali dolazilo je iz BNV. Da se ono bavilo makar dijelom svojim ingerencijama, koliko su se bavili Islamskom zajednicom, velike bi stvari napravili, kazao je muftija Dudić.

On je, povodom najava lidera SPP i SDA Sandžaka, Usame Zukorlića i Sulejmana Ugljanina, da će nakon potpisanog sporazuma o zajedničkom djelovanju kadrova ovih stranaka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću raditi na postizanju jedinstva Islamske zajednice, izrazio u sumnju da zbog Ugljanina i SDA do pomirenja može doći.

“Evo zgodne prilike sada, mada je to jako teško povjerovati da će nakon toliko godina nešto promijeniti. Neka se Vijeće bavi oblastima iz svoje nadležnosti, jezikom, informisanjem i kulturom. Ako se time budu bavili svima će nam biti dobro. Islamska zajednica nije nije njohova oblast”, rekao je Dudić.

Lideru SDA Sulejmanu Ugljaninu je poručio da mora zatražiti institucionalni halaluk za, kako je rekao ”izrečenu glupost da Mešihat više ne postoji”.

“Bilo bi najbolje kada bi Sulejman Ugljanin izašao i javno rekao: Ja neznam šta me je snašlo te 2007. godine i javno tražim institucionalni halaluk za onu glupost koju sam rekao da Mešihat više ne postoji. Mešihat postoji i ako bog da postojaće dok je svijeta i vijeka. Ako on za to nema snage, onda bi bilo korektno da se odlukom u BNV kaže da se oni odriču te i takve izjave čovjeka koji je tada bio predsjednik Vijeća”, kazao je muftija Dudić.

Izvor: Sandzacke.rs