Dudić: Ramazan prilika da čuvamo porodice i jačamo rodbinske odnose

0
146
blank
Foto: SANA

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZ) Mevlud Dudić izjavio je danas čestitajući vjernicima predstojeći Ramazan da je ovaj mjesec idealna prilika da čuvamo naše porodice, jačamo rodbinske odnose i da se okrenemo jedni drugima.

“Mubarek Ramazan je idealna prilika da se kroz njegov ambijent i atmosferu još čvršće zbijemo, očistimo i osvježimo u radosti sehurskih i iftarskih sofri, razgalimo stare roditelje, obradujemo djecu i unuke i budemo sretnici koje će Allah očistiti svih greha i darovati nas iz svoje nemjerljive dobrote onime što ne može naš ljudski razum ni pojmiti“, naveo je Dudić.

On je u poruci vjernike podsjetio da je ovaj Ramazan trideseti po redu od uspostavljanja Mešihata Islamske zajednice.

“U ovih proteklih trideset Ramazana postignuto je mnogo dobra. Islamska zajednica je od obamrle starice majke postala zvezda vodilja muslimanskom narodu na ovom prostoru. Svako dobro koje smo postigli propraćeno je velikim kušnjama i tegobama, koje su uglavnom dolazile kada smo bili duhovno najjači“, istakao je Dudić.

Glavni muftija vjernicima je poručio da ih Islamska zajednica neće izneveriti i da će časno i dostojanstveno nositi emanete u interesu islama i muslimana “bez obzira na cene koje kao pojedinci plaćamo ili ćemo plaćati“.

“Ono što je građeno prethodnih trideset godina mora se očuvati, unaprediti i dalje graditi na opštu radost muslimana i svih dobrih ljudi. Taj ambijent sa Islamske zajednice trebamo prenijeti i na ostale institucije, na svakog od nas i na onu najvažniji instituciju koju kao narod imamo, a to je porodica“, dodao je Dudić.

Ramazan, najvažniji i najsvetiji mjesec islamske vjere, počinje večeras, a prvi dan posta je sutra, u četvrtak 23. marta.

Izvor: Radiostoplus.com