DUDIĆEV MEDŽLIS U PRIJEPOLJU PRED RASPADOM: Dogovoren transfer tri imama s džamijama u Rijaset IZS

0
655
blank
Foto: Aref ef. Duraković/Facebook

Prema informacijama do kojih je došao portal Sandžačke proces razgradnje institucija i organizacija koje je osnovao rahmetli Muamer Zukorlić se nastavlja.

Prijepolje je jedan od sandžačkih gradova gdje je to možda i najizraženije. Tako da je odmah po preseljenju rah. Zukorlića ovdje došlo do problema u funkcionisanju SPP, a kasnije je i visoki funkcioner ove stranke Samir Tandir napustio istu i osnovao udruženje Bošnjačko-srpski savez i dio odbornika SPP povukao sa sobom.

No, očito ovdje nije kraj. Problemi su sve izraženiji unutar prijepoljskog medžlisa jer glavnu riječ u njemu vode braća Duraković koji su u bliskim rodbinskim vezama sa Tandirom.

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, a sve do sada što smo pisali ispostavilo se apsolutno tačno, Durakovići su podobro već u sukobu s čelnicima Mešihata a glavni imam Aref ef. Duraković je odbio da prisustvuje sjednici Mešihata gdje je Agencija za halal cetrifikat, koju je nekad vodio Tandir, dobila predsjednika Upravnog odbora.

Prema našim informacijama, rukovodstvo Mešihata ozbiljno razmišlja o smjeni Durakovića s pozicije glavnog imama Medžlisa Prijepolje, posebno što van akata obavlja ovu funkciju i imam je u jednoj od prijepoljskih džamija, što je protivno aktima Mešihata, a posebno što odbija poslušnost.

Svjesni ove situacije, ali i informacija do kojih su došli da muftija Dudić mimo njih obavlja određene konsultacije u Prijepolju s nekim značajnim ljudima iz političkog života, Durakovići su uspostavili “vruću” komunikaciju sa Rijasetom IZ Srbije, tačnije s Demirovićem i Halitovićem u cilju prelaska u ovu Islamsku zajednicu.

Prema našim izvorima, oni su obećali da će sa sobom prevesti i glavnu Veliku džamiju u Prijepolju i njenog imama Bećirovića. Sudeći prema intezitetu kontakata ovaj transfer bi se mogao desiti ubrzo.

Izvor: Sandzacke.rs