Dvadeset devet godina od zločina u Štrpcima

0
681
blank
Foto: YIHR

Danas se navršava 29 godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u stanici Štrpci. Putnici su oteti iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar, na lokalnoj Željezničkoj stanici Štrpci, kada je srpska vojska iz Višegrada izvela iz voza 20 putnika nesrpske nacionalnosti, većinom Bošnjaka.

Jedan od učesnika u zločinu, Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, uhapšen je u oktobru 1996. godine.

Pred Višim sudom u Bijelom Polju osuđen je u septembru 2002. godine, na 15 godina zatvora. Odležao je kaznu i 2011. pušten na slobodu.

Krajem 2014. godine, u zajedničkoj akciji policije Srbije i Bosne i Hercegovine, uhapšeno je 15 osumnjičenih za učešće u zločinu.

Viši sud u Beogradu, u oktobru 2018. godine, u trećem pokušaju, potvrdio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – Odjeljenju za ratne zločine, za isto krivično djelo pokrenut je postupak protiv 11 osoba. Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine i traje. Isti sud je podigao optužnicu i protiv Milana Lukića kojeg je, za druge zločine, Haški sud osudio na doživotnu robiju.

Optuženi Mića Jovičić sporazumno je priznao krivicu i osuđen je na pet godina zatvora, ali se sporazumnim priznanjem obavezao na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih.

Ubijeni su Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović i Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tome Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović i Rasim Ćorić.

Među stradalima su i Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić kao i jedno nepoznato lice.

Posmrtni ostaci Halila Zupčevića pronađeni su krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine.

Iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori juče su pozvali Vladu i nadležna ministarstva da preduzmu sve aktivnosti i mjere koje mogu doprinijeti utvrđivanju pravde, kažnavanju svih počinilaca zločina, pronalaženju posmrtnih ostataka žrtava i da se u Crnoj Gori obezbijedi trajna socijalna zaštita porodicama kao civilnim žrtvama rata.