Džaferović: BiH više ne može izdržati etničke ni teritorijalne podjele

0
720
blank
Foto: FENA

“Put Bosne i Hercegovine je reintegracija i intergacija tako integrirane države u Evropsku uniju i u NATO savez“, kazao je to danas Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, dodavši da nema nikakvih dodatnih, ni etničkih niti teritorijalnih podjela u Bosni i Hercegovini.

“One jednostavno nisu moguće. Ova država ne može izdržati više nikakve ni etničke ni teritorijalne podjele i to nije put BiH“, kazao je Džaferović.

Onima koji zagovaraju secesije, poručio je da nikad u tome neće uspjeti. Istaknuo je da nikad ni pedalj Bosne i Hercegovine neće odvojiti.

Prema njegovim riječima, mogu samo narušiti mir, mogu destabilizirati stanje u BiH i mogu samo proizvesti teže posljedice po onaj dio BiH za kojeg tvrde da žele da otcijepe.

“Republika Srpska je nastala u Dejtonu. Ako krenu tim putem, urušit će Dejton. BiH je postojala i prije Dejtona. Ona će nastaviti postojanje i poslije Dejtona, ako Dejton prestane da postoji. Može da nestane samo Republika Srpska, jer je nastala u Dejtonskom mirovnom sporazumu. To im je moja poruka, ovima koji žele dodatne etničke podjele u BiH“, naveo je Džaferović.

Ne možemo, dodao je on, pristati ni na kakve dodatne etničke podjele. Ne možemo pristati na to da još jednom, implementirajući odluku ili odluke Evropskog suda za ljudska prava, potvrdimo diskriminaciju koju je utvrdio Evropski sud za ljudska prava.

“Pa valjda treba da je otklonimo. Ovdje je pitanje osiguranja prava građanima ove zemlje koji ne pripadaju ni jednom od konstitutivnih naroda. To su građani BiH. Njima se, kroz implementaciju ovih odluka Evropskog suda za ljudska prava, moraju osigurati prava vezano za pristup Predsjedništvu i državnom Domu naroda. I to je sve što treba da uradimo“, smatra Džaferović.

Prema njegovim riječima, isticati tim povodom zahtjeve za dodatne etničke podjele i za potvrdom diskriminacije je nešto što je apsolutno neprihvatljivo i što nikad neće moći proći u BiH.

Džaferović je, upitan da prokomentira navode Milorada Dodik da će prilikom izmjena Izbornog zakona tražiti da predsjednik RS-a u isto vrijeme bude i član predsjedništva BiH, kazao da je to na matrici slabljenja države, slabljenja njene kompozicije.

On naglašava da nije BiH nastala udruživanjem entiteta, da BiH ima svoju historiju.

“U Dejtonu je potvrđen njen državnopravni kontinuitet i preoblikovana unutrašnja struktura“, naveo je Džaferović.

Dodao je da je Dodikova ideja neprihvatljiva.

“Mi to nikad nećemo prihvatiti. Nema prihvatanja ničeg što znači bilo kakvo umanjivanje kapaciteta institucija BiH, dostignutog nivoa izgrađenosti institucija BiH“, naveo je Džaferović.

Upitan je da prokomentira i non paper koji je nedavno član Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao u Brisel, te da li se slaže s tim da Delegacija EU povlađuje SNSD-u i HDZ-u.

Smatra da je Komšić u tom pismu mnoge stvari napisao ispravno. Dodao je kako ne misli da Delegacija Evropske komisije u Sarajevu, službenici, ambasadori, mogu da rade bilo šta što je protiv principa koje je utvrdila Evropska komisija.

Kaže da su ti principi sadržani u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i oni rade na realizaciji tih principa.

“Ne bih izricao takve ocjene prema ljudima koji rade u Delegaciji Evropske komisije. To je jedina stvar gdje ja mislim drugačije od Željka Komšića”, naveo je Džaferović.

Izvor: FENA