Dženeta Agović: U Tutinu dramatično, imamo osjećaj da smo prepušteni sami sebi

0
1051
blank

Dženeta Agović, zaposlena u laboratoriji Doma zdravlja u Tutinu, gdje se i liječi od koronavirusa, rekla je u Novom danu da je situacija u toj ustanovi dramatična i da zaposleni, koji rade pod velikim opterećenjima “u ovom trenutku ne vide kraj” tom stanju.

“Svi imamo osjećaj da smo prepušteni sami sebi, oslanjamo se više jedni na druge i na međusobnu solidarnost”, dodala je. Prikupljanje pomoći za Sandžak organizovano je i u BiH.

“Mi uopšte ne vidimo kraja u ovom trenutku. Izgleda da smo društvo koje je normalizovalo smrti, patnju, bolesti, da je to postalo životna dinamika u Tutinu”, navodi gošća Novog dana.

Agović je navela da javno zdravlje jeste posao države i da očekuje od sistema i institucija da zaštite javno zdravlje, kao i da zaposleni u Domu zdravlja u Tutinu očekuju pomoć države – u ljudstvu i tehnici.

“Nama je potrebno sve, nemamo vozača, tehničara, ljekara, sve ovo je krpljenje, a i sa tim bilježimo dobre rezultate u odnosu na pritisak koji se u Tutinu dešava… Toliko je dramatično i bilo koga da pitate ne bi mogao ništa da vam kaže… sem kad će sve ovo da stane i da li je moguće da se sve ove stvari dešavaju jednoj zemlji…”, dodaje ona.

 U Domu zdravlja situacija nije nimalo laka, jer ta ustanova ima ograničene kapacitete i pokušava da izađe u susret svim zahtevima.

“Na udaru su sve sluzbe, i radnici su na izmaku snaga. Jedan broj radnika jeste zaražen, a to je odmah veći pritisak na ostale zaposlene koji su sve svoje vrijeme stavili na raspolaganje pacijentima”, navodi i dodaje da neki lekari nisu imali već 45 dana slobodan dan.

Dnevno kroz tu ustanovu prođe oko 200 pacijanata, kaže, a to je ogroman broj ako se ima u vidu broj zaposlenih i u Domu zdravlja i u laboratoriji.

“U Tutinu su gužve ogromne, pacijenti čekaju i u laboratoriji i na rentgenu, svugdje su gužve i svugde se čeka. Nedovoljan je broj ljekara i ljekari su izloženi udaru, a bolnica je non-stop puna”, objašnjava.

Ona je rekla i da joj nije poznato da je neko od zvaničnika dolazio u Tutin.

Izvor: N1