Džudžo nakon presude Stanišiću i Simatoviću: Potvrda agresije na Bosnu i genocida nad Bošnjacima

0
315
blank

Direktor Centra za bošnjačke studije Esad Džudžo oglasio se nakon osuđujuće presude za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, i poručio da se radi o potvrdi istine “da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu” i počinjenog genocida nad Bošnjacima.

“Rezidualni mehanizam/Haški tribunal 31. maja 2023. godine donosi konačnu sudsku presudu šefovima zvaničnih državnih službi Republike Srbije – Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, što je i zadnja je prilika za međunarodnu sudsku potvrdu historijski neumoljive istine: da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu, počinila strahovite zločine i zločin genocida nad bošnjačkim narodom. A ujedno i zadnja šansa za svjetske moćnike/Ameriku i Evropu, prije svega, da isprave nepravdu zbog uvođenja embarga na naoružavanje i zabranu odbrane od oružane agresije jednoj suverenoj državi članici Ujedinjenih nacija.
Pravda je ipak dostižna!?”

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove donijelo je konačnu presudu rukovoditeljima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Stanišić i Simatović su osuđeni na po 15 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.