Epidemiološka situacija nestabilna, u Novom Pazaru spremno preko 100 kreveta

0
639
blank

U Novom Pazaru još uvijek nema zabilježenih slučajeva oboljenja od korona virusa, a u kućnoj izolaciji se nalaze 532 osobe od kojih samo dvije imaju povišenu temperaturu, rekao je danas direktor Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu Šefadil Spahić.

On je radiju Sto plus rekao da su svih 13 uzoraka proslijeđenih na analizu Institutu “Torlak” bili negativni, a da se čekaju rezultati još tri brisa koja su uzeta danas.

“Epidemiološka situacija je nestabilna, ali su zdravstvene ustanove u Novom Pazaru i Tutinu spremne. Svi scenariji su razrađeni, obezbijeđena su mesta za izolaciju, za brzu trijažu, a na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru je obezbeđen prostor za lečenje zaraženih pacijenata. Trenutno imamo preko 100 spremnih kreveta”, kazao je Spahić.

Od jučer je počela da radi posebna ambulanta pri Medicini rada koja će primati samo pacijente sa simptomima respiratornih infekcija. Do sada joj se obratilo 11 osoba, od kojih su dvije imale povišenu temperaturu.

Spahić je rekao da je završena dezinfekcija prostora oko zdravstvenih ustanova, Gerontološkog centra, Višeg suda i Specijalne bolnice u Novopazarskoj Banji.

“Ovih dana će početi dezinfekcija ulica, prije svih onih koje vode ka zdravstvenim ustanovama, a potom slijede pošte, banke, pijace, kao i ulice u centru grada i sporedne ulice”, rekao je Spahić.

On je kazao da su zdravstveni radnici u Novom Pazaru snabdjeveni maskama koje su, pre svih, obezbijedili lokalni privrednici koji su prethodnih dana sašili preko 50.000 maski.

Izvor: Radiostoplus.com