Erdogan upitao SAD i Evropu: Šta biste vi uradili da vam bombarduju crkvu i ubiju ljude koji se u njoj mole

0
852
blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan iznio je kritike na račun onih koji poručuju Turskoj da treba što prije okončati operaciju na sjeveru Sirije, te upitao što bi oni uradili da neko raketama gađa njihove crkve i ubija ljude koji se u njima mole, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio u Ankari sa gradskim predstavnicima turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja, sa osvrtom na ofanzivu “Maslinova grana”.

“Poručujem onima koji nama daju savjete da ‘moramo što prije okončati operaciju’, da neko iz vaše neposredne blizine baca rakete na gradove vaših zemalja, bombarduje i otvara vatru, šta biste vi uradili? Da raketama gađaju vaše crkve i ubijaju ljude koji se u njima mole, kakva bi bila vaša reakcija?”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao kako će operacije u Siriji trajati sve do neutralizacije i posljednjeg teroriste u toj zemlji.

Istakao je također kako je operacija “Maslinova grana” primjer onima koji ne žele razumjeti odlučnost Turske u borbi protiv terorizma.

Još jednom je podvukao kako su na meti operacije “Maslinova grana” samo terorističke organizacije i teroristi.

“Odavde još jednom ponavljam cijelom svijetu. Operacija Turske u Afrinu ima za cilj samo i samo terorističke organizacije i teroriste. Onima koji u Evropskom parlamentu ovu operaciju pokušavaju prikazati kao invaziju poručujem da primjere invazije u prošlosti traže u Libiji, Ruandi i Maliju. Ko je i kako vršio invazije, provjerite u tim zemljama. Turski narod i turska vojska nikada nije nastupala napadački”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.