Erdogan: Za nas u islamskom svijetu, Jerusalem je glavni grad Palestine

0
911
blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je američko preseljenje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem potez koji je oprečan svim dosadašnjim odlukama Ujedinjenih nacija, pa čak i američkim pravnim stečevinama.

Erdogan je u pismenoj poruci kritikovao američku odluku o preseljenju ambasade u Jerusalem.

Ističući kako je SAD tako kaznio palestinsku stranu koja i dalje zagovara i želi mir, Erdogan je kazao da je nagrađen Izrael koji uporno krši sve međunarodne norme i rezolucije Ujedinjenih nacija, prenosi portal TRT.

“Na čelu sa Amerikom, žele neki da Jerusalem priznaju kao glavni izraelski grad. Priznajte ga vi kako god želite, a o tome se glasalo i izglasala odluka u Ujedinjenim nacijama“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je također poručio da je Jerusalem, a posebno Istočni Jerusalem, glavni grad Palestine i da svi u islamskom svijetu to tako vide.

“To je ugrozilo pouzdanost SAD-a na međunarodnoj sceni i oduzelo mu ulogu posrednika u rješavanju konflikta“, poručio je Erdogan.

Naglasivši da će Turska uvijek biti uz Palestinu i bratski palestinski narod, Erdogan je pozvao vlasti Izraela da sutra budu odgovorne i spriječe eskalaciju nemira i nova stradanja.