Esad Kočan: Komentar St. Protića o Srebrenici je ideološki zakamufliran

0
1456
blank

Esad Kočan, urednik uglednog crnogorskog nedeljnika “Monitor”, komentarisao je Facebook status novinara Almira Mehonića u vezi izjava Milana St. Protića o Srebrenici:

“U svakoj dobro izvedenoj laži, ima i mrva istine. To znaju i obični seoski lažovi a naravno da to savršeno zna iskusni desničarski lažov kakav je Protić. Njegov govor je samo vješto sročen, ideološki zakamufliran pokušaj opravdanja velikodržavnog projekta, koji je neminovno vodio u masovne zločine.

Razumijem ja što je nekim Bošnjacima, nakon tolikog slavljenja Mladića od strane srpskih nacionalista, milo čuti kad ga neko iz Beograda nemilosrdno okrivljuje za zločine. Ko biva, sve je to Mladić učinio, jer je zaslijepljeni komunist, a ne prosvijetljeni srpski nacionalist. Ponavljam – opaka je to laž: RS, nikako drugačije nije mogla nastati osim masovnim zločinima i genocidom. To su znali svi autori te zlomisli. Čak je negdje na samom početku, postoji taj snimak, Mladić na jednom skupu srpskih ratnih glavara predočio da to što oni traže, znači – genocid.

Protić naravno laže, da srpski vojnici nikad to prije nisu radili. Opet, ko biva, četnici su klali, nježnije. Naravno da su kroz istoriju činili zločine i srpski i ne samo srpski vojnci, mnogo puta. Svi koji se iskreno bore protiv zaborava suštine zločina dužni su da svjedoče: ni Srebrenica ni Prijedor, ni mnoga druga stratišta Bosne, nisu rezultat gomile pomahnitalih, pijanih ideološko zaslipljenih vođa. Sve su te rijeke krvi neminovna posljedica projekta koji odavno postoji i koji je i danas jednako živ kao i 1992. i 1995.”, komentarisao je Kočan.

blank