Esad Rahić: Ispaštao sam jer sam jedini ustao protiv Azizija i albanizacije

0
376
blank

Historičar Esad Rahić oglasio se na svom Facebook nalogu objavom u kojoj je progovorio o svom protivljenju procesima albanizacije sandžačkih Bošnjka. On je neskromno ustvrdio da je jedino on javno ustao protiv takvog djelovanja i stao u odbranu bošnjačkog nacionalnog identiteta, što jednostavno nije tačno.

Prije svega, radilo se o nizu bošnjačkih intelektualaca koji su govorili o tom problemu, a što se tiče medijskog razobličavanja ove, za Bošnjake, izuzetno pasne i štetne pojave, u tome je prednjačio portal Sandžačke, tako da se ne može govoriti o tome da je Rahić bio jedini.

Istina je zapravo da je Rahić bio jedan od nekolicine onih koji su reagovali ovim povodom, a reakcije ostalih sandžačkih i bošnjačkih intelektualaca stoje u arhivi i mi smo ih sve prenosili na našem portalu.

Rekaciju Esada Rahića na društvenim mrežama prenosimo u cjelosti:

Vidim sad se mnogi hvale kako su se navodno istakli u borbi protiv onoga što je po Sandžaku radila NVO “Kosovo za Sandžak” i njen predsjednik Ismet Azizi.

Prava je istina da sam ja jedini javno ustao protiv takvog djelovanja i zbog toga sam ispaštao. Čak su me doveli u situaciju, da su to htjeli da prikažu, kao da nešto imam protiv Albanaca, našeg bratskog naroda koji svom dušom volim i cijenim.

Moj stav je bio i ostao da su Bošnjaci i Albanci dva bratska naroda, koja moraju to zauvjek da ostanu. Ali ne smijemo dozvoliti i jedni i drugi, da bilo ko, čak i nehatnim pogrešnim djelovanjem, naše tradicionalno bratske odnose kvari.

Način na koji je djelovala pomenuta nevladina organizacija i njen predsjednik su, duboko sam uvjeren, bili pogrešni.

Ali to nikada nije, niti će utjecati na moj pozitivni stav i ogromnu ljubav i poštovanje koje gajim prema bratskom albanskom narodu.

Izvor: Sandzacke.rs