FAP-ovim radnicim 45 miliona dinara subvencija

0
816
blank

Bivšim radnicima FAP-ovih zavisnih firmi i radnicima koji su bez socijalnog programa napustili fabriku podeljena su rješenja o subvencijama lokalne samouprave.

Riječ je o radnicima koji su napiustili fabriku u decembru 2015. godine, a dobili su subvencije u iznosu od 45 miliona dinara za započinjanje samostalnog biznisa.

Opština Priboj je obezbedila pomenuta sredstva, a do kraja godine se planira i otkup dionica od radnika koje su na ime šest zaostalih plata dobili 2016. godine u procesu restrukturiranja firme, navodi se na portalu opštine Priboj.

Predsjednik Opštine Lazar Rvović je, predstavljajući program po kome je Opština opredijelila subvencije za 130 bivših radnika koji su ispunili uslove konkursa, pozvao radnike da dobijena sredstva pametno ulože i udruže sa subvencijama Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih donatora.

Radnici koji nisu bili obuhvaćeni prošlogodišnjim Vladinim programom otpremnina iz FAP-a, dobili su prosjeku od 250 do 300 hiljada dinara.

Većina radnika kaže da će se opredijeliti za uzgoj malina i pokretanje samostalnih radnji, dok oni koji će za dvije do tri godine moći da ostvare pravo na penziju ističu da će im ova sredstva, zajedno s prihodima sa NSZ-a, značiti sigurnu egzistenciju dok ne ispune uslove za penzionisanje.