Fehratović: Novi Pazar jedan od najzagađenijih gradova u Evropi

0
645
blank

Zastupnik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahja Fehratović izjavio je u Skupštini Srbije da se Novi Pazar posljednjih dana i nedelja nalazi među najzagađenijim gradovima u Evropi i zatražio tim povodom hitnu reakciju Ministarstva ekologije.

Fehratović je zatražio od ministarstva da se provjeri da li proizvođači peleta koriste filtere koji su propisani jer se, kako je naveo, “iz peletara vidi gust dim koji se spušta na grad”.

“Zahtjevamo hitnu reakciju Ministarstva ekologije, da sprovedu istrage, da provjere da li ove peletare koriste one filtere koji su odobreni, kao što je to recimo u Švicarskoj gdje postoje fabrike peleta koje ne zagađuju okolinu, ovdje u Pazaru kada pogledate iznad dimnjaka tih peletara vidite jedan gust, taman, otrovan dim koji se spušta na široj teritoriji i koji vjetar raznosi po cijelome gradu i koji ugrožava zdravlje svih kategorija stanovništva.

Zahtjevamo da Ministarstvo ispita da li ovi proizvodni pogoni imaju dozvole i da li imaju zadovljavajuću opremu za pročišćavanje vazduha i ne samo oni već svi oni drugi koji čine da ovih dana Novi Pazar bude jedan od najzagađenijih gradova u Evropi”, rekao je Fehratović.