Fehratović: SPP je nastala na odbrani Bošnjaka od autodestruktivne populističke politike SDA Sandžaka

0
474
blank
Foto: SPP/Facebook/Matica Bošnjačka

Stranka pravde i pomirenja nastala je kako bi se narod odbranio od populističke, autodestruktivne i duboko posrnule politike SDA Sandžaka koja se odrodila od ideje na kojoj je nastala u pokretu bošnjačkog buđenja devedesetih godina XX vijeka, ocijenio je u razgovoru za novopazarskei radio Sto plus samostalni narodni poslanik Jahja Fehratović.

On je kazao da njegovo djelovanje u Stranci pravde i pomirenja (SPP) nikada nije bilo vezano za funkcije, te da su neslaganja koja su prouzrokovala njegovo istupanje iz te partije suštinska i tiču se ideološkog koncepta.

Na pitanje o njegovom trenutnom statusu u SPP i da li je još uvijek član te stranke, Fehratović je kazao da je njegov status nepromijenjen u odnosu na saopćenje koje je dao nakon sjednice Glavnog odbora.

“Vanstranačka sam ličnost, verna ideji i misiji borbe za dostojanstvo i boljitak, kako mog naroda, tako i društva u celini. Moje delovanje u pokretu nikada nije bilo vezano za funkcije. Neslaganja su suštinska i tiču se idološkog koncepta. Više puta sam rekao da sam nepopravljivi idealist, da je ono što me pokreće ideja, misija i vizija na osnovu koje smo i pravili političko krilo pokreta koji je predvodio rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić, a ne položaji.

Ko me imalo zna i zna naše odnose i relacije iz tog vremena, posvedočit će, čak, da sam konstantno pokušavao izbeći funkcije i položaje. Međutim, kad bih prihvatio neku ulogu, obnašao bih je istinski i dosledno. Što se funkcija tiče, ostvarena sam ličnost, ne patim od tog sindroma. U životu sam ih obnašao mnogo i dobro znam da funkcije ne uzdižu ličnost već ličnost, ukoliko je kvalitetna, uzdiže neku funkciju, i obratno, ukoliko nije kvalitetna, istu unižava”, istako je Fehratović.

Radio Sto plus: Stranka pravde i pomirenja nedavno je, pred miting “Srbija nade”, pružila “maksimalnu podršku” predsedniku Vučiću. Da li i Vi delite taj stav? Kakav je Vaš stav o mitingu “Srbija nade”, da li je bio potreban, a kakav o protestima “Srbija protiv nasilja”?

Fehratović: Moj stav nema veze sa stavovima bilo koje političke stranke. Principijelan je i nije se menjao u skladu s stranom s koje vjetrovi puhaju. Tragedije koje su se dogodile produkt su slojeva društvenih degradacija prethodne tri decenije. I svi snose odgovornost za njih. Nema nevinih među nama. Međutim, smatram opasnim upotrebu ove tragedije u političke svrhe. Politikanstvo na temu ove tragedije je najveći vid licemerja i ne vodi izlečenju već samo produbljenju podjela u društvu. Ono što je nama potrebno jeste da se na bazi činjenica sagledaju uzroci koji su doveli do ovakvih posledica, da se oni otklanjaju i leče. Sve ostalo vodi u dublji ponor.

Radio Sto plus: Šta mislite o koaliciji SPP i SDA Sandžaka? Da li vjerujete da će ona uspijeti? Koliko je realno ostvarenje zacrtanih programskih ciljeva prilikom potpisivanja te koalicije?

Fehratović: SPP je nastala kako bi se narod odbranio od populističke, autodestruktivne i duboko posrnule politike SDA Sandžaka koja se odrodila od ideje na kojoj je nastala u pokretu bošnjačkog buđenja devedesetih godina XX veka. Mnogo je greha te partije prema Bošnjacima. Naša je nesreća što kao narod još uvijek nemamo izgrađenju kulturu pamćenja pa olako zaboravljamo stvari iz bliže, a da ne kažem daje prošlosti. Bilo kako savezništvo s tom strankom bez prethodnog njenog javnog pokajanja zbog grešaka koje su preskupo koštale ovaj narod je besmisleno i na svoju štetu. I ne samo pokajanja već i rada na, koliko je to moguće, otklanjanju štete koja je koštala trideset generacija Bošnjaka ovog protora previše, a košta i dalje, i koštat će sve dok se ne samoosvijestimo. Bez takvog jednog procesa, koji je preduslov saradnje na zdravim osnovama, mislim da je sve dio jednog dobro osmišljenog scenarija novog manipulisanja narodom.

Fehratović nije želio da govoroi o svom odnou prema bivšim visokim funkcionerima SPP.

“Ako ste primjetili, ni jedno ime nisam do sada spomenuo, pa neću ni sada. Svako od nas koji smo bili dio ovog pokreta je dao izuzetan doprinos. Svako je imao i pogrešaka. Neke stvari će vrijeme samo od sebe pokazati”, rekao je Fehratović i dodao da će političko djelovanje najvjerovatnije nastaviti kao vanstranačka ličnost.

“Dokle kod sam živ služim interesima svog naroda. Ma u kojoj formi i obliku. Svaki vid političkog djelovanja ima svoje prednosti i nedostatke. Za sada sam vanstranačka ličnost, posjedujem vlastiti integritet i, nadam se, autoritet. Ideja je nesalomiva, ma u kojoj formi bila iskazana”, zaklučio je Fehratović u razgovoru za Sto plus.

Izvor: Radiostoplus.com