Fehratović u Skupštini Srbije osudio pjevanje četničkih pjesama komandanta Kopnene vojske Srbije

0
1005
blank

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahja Fehratović osudio je danas u Skupštini Srbije postupak komandant Kopnene vojske Srbije (KOV) General-potpukovnik Milosava Simovića koji je na obilježavanju Dana KOV otpjevao je jednu od čuvenijih četničkih pjesama.

“Skandal koji se dogodio na proslavi dana Kopnene vojske Srbije kada je komandant KOV, general-potpukovnik Milosav Simović, u ime Vojske Srbije i države, nakon pohvale četničke idelogije uživo otpjevao koračnicu ‘Planino moja, planino’. To je četnička pjesma u čijem se izvornom tekstu, koji je doduše Simović, modificirao, nalaze i stihovi: ‘Mnoge sam Turke pobio, mnoge sam Turkinje u crno savio’, i otpjevao ‘četnički bajrak more nosio’, ‘dušmane naše more pobio’,’ braću Srbe uvije svetio’.

Nedopustivo je da bilo koji pripadnik Vojske Srbije, pa makar i obični vojnik, na zvaničnom skupu bilo kojim gestom uvrijedi, ponizi, zaplaši građane Republike Srbije, a pogotovu ne svoje kolege, pripadnike drugih naroda, vjera i nacija, koji nemaju nikakve pozitivne emocije prema četnicima i njihovoj ulozi u nekim od prethodnih ratova, naročito Drugom svjetskome ratu iz koga i potječe ova koračnica, kao modificirana verzija jedne stare ratne pjesme”, kazao je  Fehratović.

On je pozivao generala Simovića da se svojim kolegama i svim građanima Republike Srbije, a posebnom nesrbima izvini za ovaj čin, i zatražio od ministra vojske, Vlade i predsjednika Aleksandra Vučića da sve učini kako se više nikada ovakve nemile scene ne bi ponovile.

“Vojska Srbije mora biti vojska svih građana Rebulike Srbije i taj postulat se ne smije ugroziti zbog ovog i sličnih incidenata, kojih je bilo”, rekao je Fehratović.

Pogledajte kako je general Simović na svečanosti KOV otpjevao četničku pjesmu: