Ferhatović pokušava opravdati bojkot popisa 2011. godine: Nakon toga promijenio se odnos prema Bošnjacima

0
495
blank
Foto: Matica bošnjačka

Bojkot popisa stanovništva u Srbiji 2011. godine doprinio je da se promijeni slika prema Bošnjacima. Prije toga, bilo je izuzetno kršenje volje Bošnjaka. Nakon toga, došlo je do uklanjanja svih većih prepreka koje su uticale na iskazivanja prava. Bojkot je doveo do toga da nema Žandarmerije, koja ide na naš narod, a i ličnosti koje su imale negativan uticaj sklonjene su sa važnih pozicija. Danas je mnogo toga otklonjeno i treba zajednički da učinimo sve da se Bošnjaci popišu u oktobru, rekao je u Novom Pazaru, narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahja Fehratović.

Tako je objasnio odluku, opcije kojoj pripada, da se organizuje bojkot popisa 2011. gdine. Odluku je zvanično donijelo predsjedništvo nepriznatog Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), koje je pripadalo sistemu na čijem čelu je bio tadašnji glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i kasniji lider SPP-a, rahmetli Muamer Zukorlić, piše Danas.

On je bio jedan od uvodničara na završnom panelu “Popis 2022“, organizovanom u okviru manifestacije “Dani bošnjačkog jedinstva“.

U proteklih nedjelju dana, manifestacija je organizovana u svih šest sandžačkih općina.

Organizatori su bili Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore pod pokroviteljstvom IZ u Srbiji.

Izvor: Danas.rs