FILM KOJI NEĆEMO GLEDATI: Vučić lično da prekreči Mladićev mural u Beogradu

0
1393
blank

Zanimljivo je da Vučić smatra kako je smirivanje međuetničkih i međuvjerskih netrpeljivosti jednostavan politički poduhvat i da se napetosti lako mogu riješiti jednom posjetom državnih funkcionera. Izgleda da je i sam Vučić povjerovao u tvrdnje režimskih medija da je svemoguć. To nije čudno, autoritarni vladari često i sami postaju žrtve vlastite propagande.

Piše: Miroslav Samardžić

Etničke tenzije na Balkanu su najkomplikovanije i najopasnije društvene pojave. Lako nastaju, a najčešće su decenije potrebne da bi se one umirile. Iskustvo ratova devedesetih o tome svjedoči. Zbog toga je zadatak svake odgovorne vlasti da ne podgrijava nacionalnu i vjersku mržnju i da je sistematskim mjerama suzbija. U Srbiji, kao i u drugim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, to, uglavnom, nije slučaj. Šovinizam predstavlja neiscrpan resurs koji parazitske političke i intelektualne elite koriste da stiču moć i uticaj u svojim društvima

U nastojanju da se dodvori svima, da pridobije glasove i nacionalista i evropejaca, Vučić se pokroviteljski odnosi prema desničarskim aktivistima koji oslikavaju murale sa likom Ratka Mladića. Bošnjacima u Srbiji to je jasna poruka. Lik srpskog generala osuđenog za genocid za njih je jednako zastrašujući kao ustaški simboli za Srbe u Hrvatskoj. Faktička zaštita koju vlast u Srbiji pruža onima koji veličaju Ratka Mladića osokolila je i one policajce u Priboju koji su pjevali “Oj Pazaru novi Vukovaru/ oj Sjenice nova Srebrenice”, kao i druge počinioce skorašnjih incidenata.

Takvo postupanje Vučića je katastrofalno ne samo za pripadnike manjina nego i za državu. Eventualno izbijanje sukoba u Sandžaku i njegovo prelivanje na opštine u kojima Albanci čine većinu ozbiljno bi ugrozilo stabilnost Srbije. Međunacionalni sukobi mogli bi dovesti do krize koju naša država ne bi bila u stanju da riješi. Tada lako može doći do njene internacionalizacije, zbog koje će Srbija ponovo ostati kratkih rukava. Konflikti bi se vjerovatno prelili i na Crnu Goru.

Na žalost, Vučiću to nije jasno. On misli da svoju političku poziciju može očuvati šibicarskim trikovima: prvo podstakne sukobe, a onda ih trijumfalno rješava. Svaki ozbiljan političar mora znati da postoje crvene linije koje se nikako ne smeju preći. Na Balkanu su međuetnički odnosi najosetljivija tema. Svaki pokušaj da se podpirivanjem sukoba postigne neka mala politička korist završiće se katastrofom.

Vučićeva posjeta Priboju neće riješiti napetosti u Priboju. Izgleda da mu to nije ni cilj, budući da mu je u pratnji bio Vulin, koji prednjači po zapaljivim izjavama koje podstiču tenzije u regionu.

Ipak, postoji jednostavan način na koji Vučić može odlučujuće doprineti smirivanju napetosti između Srba i Bošnjaka. Dovoljno je bilo da je prije nego što je otišao u Priboj lično prekreči mural sa likom Ratka Mladića koji sa nalazi u Njegoševoj ulici u Beogradu i da taj čin prenose direktno sve televizije sa nacionalnom frekvencijom. To bi bila ne samo ”jaka poruka” već i jedino moguće odgovorno političko ponašanje predsjednika Republike Srbije. Požar u Sandžaku, kako ovaj dio Srbije nazivaju Bošnjaci, ili u Raškoj oblasti, kako ga zovu Srbi, gasi se u Beogradu. Tamo je potpaljen.

Ali, naravno, taj film nećemo gledati.

Izvor: Lupiga.com