Francuski nobelovac tvrdi: Covid-19 je djelo ljudskih ruku, no korona mutira i uskoro će sama sebe uništiti

0
2667
blank

Covid-19 je djelo ljudskih ruku! Ovu zapanjujuću tvrdnju nije izrekao bilo ko, već poznati francuski naučnik i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Luc Montagnier, koji se proslavio pronalaženjem virusa side.

U ekskluzivnom intervjuu za Novosti, Montagnier ističe da zna šta govori i obrazlaže svoj stav koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

“Sve je krenulo od poznatog virusa kod slijepih miševa, na kome se intervenisalo da bi se “humanizovao”. U tom trenutku se vjerovatno dogodila ili greška ili je sve procurilo iz laboratorije. Dobili su nešto što je suprotno od onoga šta su tražili”, ističe Montagnier za Novosti.

Na pitanje šta su tražili kaže da to ne zna i dodaje: “Možda vakcinu. Ne protiv korone, već protiv side”.

Kako su to uradili?

– Ubacili su kratke sekvence virusa side u virus korone, veličine 20 nukleotida, osnovnih jedinica genetske građe. Čuo sam kritike onih koji misle da je to premalo da bi se unijele nove informacije u protein. Ali, ovi mali fragmenti sa sobom nose genetske formacije koje mogu da izmijene ponašanje proteina i da modifikuju sastav spoljnog omotača virusa da bi ga učinile sposobnim da inficira ljudske ćelije.

Kad kažete “oni”, na koga tačno mislite?

– Ni na koga precizno. Ekipa iz Wuhana, na primjer, odavno radi na tom problemu i imaju svakako veliko poznavanje virusa korona. Ali, to ne znači da su to obavezno oni učinili. Mogao je to da uradi i neko drugi.

Šta bismo iz svega ovoga mogli da izvučemo kao pouku?

– Nije normalno da se ovakva epidemija događa u 21. vijeku. Treba izbjeći da se u budućnosti ponove slične greške. Svaki istraživač i vlasti moraju da imaju određenu etiku i da ne prave ovakve “monstrume”. Jer, danas smo u mogućnosti da ih proizvedemo, razvojem genetike i molekularne biologije.

Neke vaše kolege nastoje da minimiziraju vaš rad i ističu da su dokazali da je ovaj virus prirodnog porijekla. Kažu da je govoriti o elementima side u virusu korona isto kao kad bi se reklo da je jedna knjiga plagijat jer se u njoj četiri puta pojavljuje riječ “šešir” koja se nalazi u nekoj drugoj knjizi?

– Oni koji me kritikuju igraju se značenjem riječi “prirodan”. Istina je da je ovaj virus prirodan u početku, jer virus korona postoji u prirodi, kod slijepih miševa, i to, uostalom, ne oko Wuhana, već mnogo dalje, u drugoj kineskoj provinciji Junan. U virusu slijepog miša je pronađen “model” na osnovu kog se kasnije radilo i modifikovan je da bi se prilagodio čovjeku. Ono što je sada zanimljivo saznati jeste kakva je budućnost ovog virusa “himere”.

I, kakva je budućnost?

– Priroda vraća stvari u svoje ruke! Sa kolegama trenutno istražujem veoma začuđujuću pojavu u SAD gdje ima milion zaraženih, i gdje se virus veoma brzo mijenja, naročito onaj njegov dio za koji vjerujem da ga je dodao čovjek. Taj dio vrši mnogo mutacija i u toku je nestajanja. To praktično znači da će ovaj virus da se samouništi.

Za koliko vremena?

– Treba najprije da se dosta raširi među populacijom, da bi mutirao i promijenio se. Paradoksalno zvuči, ali potrebno je da epidemija najprije dobije na razmjerama, da bi nestala.

Šta biste rekli kritičarima koji ne vjeruju u vaše metode u posljednje vrijeme. Jeste li sigurni u to što govorite?

– Apsolutno! Ništa nisam izjavljivao sve dok nisam bio siguran u to. Uostalom, nisam sam. Okružen sam saradnicima koji učestvuju u istraživanju. Sve ovo što sam vam rekao objavićemo i u naučnim časopisima. Možda ćemo i terapijski da pomognemo, što je sada glavni problem.

​Kompletan intervju sa Lucom Montagnierom možete pročitati na Novostima.