Glavna dionica autoputa Bar-Boljare gotova do kraja ove godine

0
864
blank
Screenshot/Youtube/Bemax

Do kraja godine trebalo bi da bude završena dionica autoputa Bar-Boljare kod Mosta Moračica što će omogućiti vozačima da obilaze Kanjon Morače.

Prema posljednjim podacima, završeno je oko 93 odsto radova na toj trasi i trebalo bi da konačno bude puštena u saobraćaj krajem ove godine.

“Jeste grandiozan objekat, ali uz primjenu savremene tehnologije došli smo do kraja posla, izuzetno teškog posla”, kaže za RTS Duško Ronović, glavni inženjer mosta.

Ugrađeno je 950 tona asfalta. Time se radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare od Smokovca kod Podgorice do Mateševa kod Kolašina ubrzano privode kraju. Prvobitni rok za završetak radova je bio 2019, a nekoliko je puta odlagan, posljednji put zbog pandemije izazvane koronavirusom.

“Bemaks je na ovoj dionici puta izveo sedam mostova ukupne dužine 1,85 kilometara. Most Mrke, Đurovićev laz, Ratkov laz, Lutovo, Sulovara, Krkor i Preljubovca i dva nadvožnjaka to su Kiselica i Belev Brijeg”, navodi Veljko Kovačević iz “Bemaksa”.

Glavna dionica autoputa Bar-Boljare u dužini od 41 kilometra trebalo bi da bude završena do 30. novembra ove godine, saopćilo je crnogorsko Ministarstvo kapitanih investicija.

Prioritetnu dionicu od Smokovca, kod Podgorice, do Mateševa, na severu države, gradi kompanija CRBC iz Kine. Cijena gradnje je 809 miliona dolara, za šta je Crna Gora podigla kredit kod kineske Eksim banke.

Izvor: RTS