Gotovo nemoguće da SDA Sandžaka i SPP formiraju bošnjački poslanički klub

0
588
blank

Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije najverovatnije će biti održana u ponedjeljak, ali se još ne zna da li će tada biti izabrano i rukovodstvo novog saziva parlamenta. Ipak, kandidati za najviše funkcije u skupštini postoje. Na mjesto predsjednika vjerovatno će doći Ana Brnabić, a kako list “Nova” saznaje glavni kandidati za potpredsjednička mjesta iz redova opozicije su Borko Stefanović ispred Ujedinjenih i Vojislav Mihailović iz koalicije NADA.

Novi saziv Skupštine, sasvim izvjesno, imaće duplo veći broj poslaničkih klubova nego prethodni i njihov broj će biti 15, a možda i 16, ukoliko dogovor budu napravili “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja”, “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”, “SDA Sandžaka i Koalicija Albanaca – Ujedinjena dolina”.

SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koja u Skupštini ima dva poslanička mandata, neće moći da samo sa poslanikom Šaipom Kamberijem iz albanske koalicije formira poslaničku grupu. Zajedno imaju tri poslanička mandata, pa su prinuđeni da sa drugim manjinskim strankama pregovaraju o udruživanju u jedan klub.

blank
Foto: BNV/Partia për Veprim Demokratik

Kako se nezvanično saznaje, SDA će voditi razgovore sa Strankom pravde i pomirenja, koja ima tri mandata, a biće razgovora i sa predstavnikom hrvatske manjine Tomislavom Žigmanovim. Pregovore će u ime Ugljaninove stranke i Koalicije Albanca doline voditi Enis Imamović.

Podsjećamo, lider SDA Sulejman Ugljanin nedavno je uputio poziv predstavnicima manjinskih i opozicionih stranaka, demokratske orijentacije, na razgovore o formiranju poslaničke grupe.

“Osnovni principi za te razgovore su uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti, evropske i NATO integracije, donošenje zakona o lustraciji, rješavanje sporova sa susjednim državama, usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i podrška Bosni i Hercegovini kao suverenoj i jedinstvenoj državi ravnorpavnih naroda”, rekao je Ugljanin.

blank

Obzirom da SPP već ima saradnju sa vladajućom Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića i da očekuje učešće u Vladi Srbije, gotovo je isključena mogućnost da ove dvije bošnjačke stranke formiranjem zajedničkog poslničkog kluba sarađuju u parlamentu Srbije.

“Želimo nastavak saradnje sa SNS i učešće u novom sastavu Vlade Srbije,” kazao je, nakon konsultacija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, lider SPP Usame Zukorlić.

Nepoznato je i da li će SDPS Rasima Ljajića i PUPS imati samostalne poslaničke klubove i ko će ih u tom slučaju predvoditi.