Hajro Ikić i Redžep Nurović ovogodišnji dobitnici nagrade “Pero Ćamila Sijarića”

0
1138
blank

Stručni žiri za dodjelu godišnje književne nagrade “Pero Ćamila Sijarića” je, nakon konsultacija i razmatranja potencijalnih kandidata, odlučio da ovu prestižnu nacionalnu književnu nagradu za 2019. godinu dodijeli piscima za djecu iz Novog Pazara, Redžepu Nuroviću i Hajru Ikiću.

“Nurović i Ikić na različite načine njeguju senzibilitet poetskog izraza primjeren djelima dječije književnosti”, saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) koje je ustanovilo nagradu “Pero Ćamila Sijarića”.

Nagrada “Pero Ćamila Sijarića” dodjeljuje se na godišnjem nivou, u okviru Sandžačkih književnih susreta, kao dio obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka. Ova prestižna nacionalna nagrada se dodjeljuje pojedincima u oblasti književnosti.

Ovogodišnji žiri su činili Safet Hadrović Vrbički, predsjednik, te Fatima Pelesić Muminović i Asmir Kujović, članovi.

Nagrada je prvi put dodijeljena 27. juna 2006. godine, književniku Faruku Dizdareviću.

Ostali dobitnici nagrade su: Ibrahim Hadžić, Zuvdija Hodžić, Sinan Gudžević, Zaim Azemović, Asmir Kujović, Safet Sijarić, Fatima Pelesić Muminović, Fehim Kajević, Refik Ličina, Faiz Softić, Murat Baltić i Safet Hadrović Vrbički.

Dodjela ovogodišnje nagrade će biti upriličena u okviru obilježavanja Dana Sandžaka, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću 20. novembra 2019. godine s početkom u 19 sati.

Redžep Nurović je rođen 1945. godine u Lukarima. Školovao se u Novom Pazaru i Prištini. Objavio je osam knjiga, a prvu zbirku pjesama objavio je 1997. godine pod naslovom “Šta bi mi ostalo”, u podgoričkom “Almanahu”, koja je kasnije objavljena i u elektronskoj biblioteci “Hathi Trust”, Univerziteta u Mičigenu, SAD.

Hajro Ikić je rođen 1947. godine u selu Petrovi, blizu Novog Pazara. Izdao je dvije zbirke pjesama za djecu: “Pismo učitelju” i “Zavičajna surla na nebeskom ekranu“. Objavljivao je pjesme u beogradskom časopisu “Školarac”, časopisima “Bošnjačka riječ” (Novi Pazar) i “Almanah” (Podgorica). Njegove pjesme zastupljene su u “Zborniku poezije – stopama Alekse Šantića” i u “Zborniku poezije za decu”, Beograd.

Izvor: Anadolija