Halitović: Ako država ne reaguje, onda smo dali zakon u ruke tim policajcima

0
849
blank
Screenshot: N1

Senad ef. Halitović, muftija sandžački, komentarisao je incident u Priboju u kojem su policajci na proslavi pjevali pjesme koje su uznemirile Bošnjake.

Govoreći o reakciji države, Halitović smatra da se postupak treba dovesti do kraja.

“Apsolutno? Nažalost to je jedan od posebni događaja, mnogo je situacija koje izazivaju nemir, naručito u posljednje vrijeme. Unose nesigurnost kod ljudi u tim multinacionalnim sredinama, posebno gdje žive Bošnjaci i tako dalje. Međutim ništa od toga nije dovelo do ovakve reakcije kao ovaj posljednji događaj u Priboju. Zbog čega? Upravo zato što se radi o policajcima, uniformisanim licima koji čuvaju red i mir, čuvari reda i mira i koji uz malo alkohola, kako su govorili naši stari, u vinu je istina. Govore ono što misle, što im je na srcu.

Zato je to dovelo do velika panike straha i ovakve reakcije da su sve bošnjačke partije, nevladine organizacije reagovale, nažalost država je malo šutjela na to, iako se tražila reakcija od ministra policije. Evo čujemo konačno da je ta reakcija došla i to odmah je dovelo do spuštanja tenzija i sigurnosti jer mi nemamo druge organe reda, nemamo nekoga drugog na koga se možemo osloniti, osim kako će država da reaguje. Ako država ne reaguje onda je to poruka građanima, stanovnicvima, mi smo dali zakon u ruke tim policajcima i mogu da rade šta hoće”, kazao je, te dodao:

“Onda smo slušali neke čudne isprike: napili se policajci, pa su u tom alkoholisanom stanju govorili te riječi. Onda znači da sutra taj policajac može da se napije na dužnosti da maltretira prebija koga hoće i to će da bude izgovor uvijek: on se napio i to uradio. Tako da ima razloga za paniku za zabrinutost, strah. Zbog čega? Znamo upravo šta se desilo s tim krajevim, tih nemilih 90-tih godina. Mislimo da će država odraditi posao kako treba, inače ako se to ne desi, opet će tu biti velika panika, nepovjerenje građana u vlast i državu”.

Smatra da generalno odnosi u regionu nisu dobri, posebno u BiH.

“Od početka tog rata 90-tih, skoro 30 godina jedan vakum je davao neke pozitivne signale da će se to prevazići. Često čujemo ljude, analitičare koji govore, ovo liči na predratno stanje, pa se rađa ta panika i strah. Upravo kao što se i rekli murali, pa onda zašto spominjati Srebrenicu, mislim to je mrlja cijelog Balkana, posebno za počinioce, mrlja jedne nacije i sad priželjkivati i pozivati na to, nije to čak ni veličanje jednog djela, ovdje je poziv na pokolj, na ubijanje, sve ono što se desilo i što nijedna religija zdrav razum ne dozvoljava. Mi očekujemo takve osude, mi kao Mešihat sandžački smo pozvali sve vjerske zajednice crkve da osude, da svoj glas podignu protiv ovakvih skandiranja i da se to ne smije desiti, posebno ne kroz institucije države”, kazao je.

Jesu li Bošnjaci u Sandžaku sigurni?

“Nadam se da su Bošnjaci u ovom dijelu Srbije sigurni, međuljudski komšijski odnosi su dobri. Što se tiče tog suživota on je dobar i uvijek je bio, ali ono što se u narodu kaže ‘riba smrdi od glave’ kada počnu takvi incidenti uvijek se nađu oni koji će da podrže. Mi znamo da se najviše radilo preko tih grupa, huliganskih navjačkih i tako dalje. Nadam se da ovo neće kulminirati”, kazao je.

Šta Bošnjaci mogu uraditi, kakav je njihov položaj jesu li prava ispoštovana i jesu li jedinstveni?

“Ako bi zakonski gledali na papiru je dobor, ali u praksi nije . Prosto svako može da se uvjeri u to, način na koji su Bošnjaci zastupljeni u institucijama,to je nešto što traje. Neko kaže neka ostane poa tako je i bilo, ali ne smije i ne mora tako da ostane. Treba da se integrišemo, da živimo u nekom boljem ambijentu ili će nam se desiti ono što se dešava u regionu, ne samo Sandžaku, BiH, Srbiji, a to je ta selidba mladih, i opet kažem država to mora da riješi”, kazao je.

Kako ste zadovoljni vrhom države?

“To je više pitanje za političare, ali posjeta ima. Mi kao Islamska zajednica ovdje imamo svoju glavoblju, svoje izazove, borbu i tako dalje. Sve to utiče na nas. Politička ekonomska situacija, sve utiče na nas, na naše mlade. Takva je situacija ali treba da bude bolja”, istakao je.

“U Sandžaku već 15 godina imamo podijeljenost u Islamskoj zajednici, što utiče na podjeljenost, to je otišlo malo dalje. Mi smo narod koga nema puno, mi smo Bošnjaci sa istim iskušenjima, a nismo podijeljeni na mezhebe. Ne bi trebalo da ovako ostane, ako je trajala 15 godina ona ne smije ostati i taj emanet je na nama da to riješimo 15 godina nije mali period, to je jedna smijenjena generacija, i nije jednostavno, ali mi smo svi u Sandžaku krvno vezani, i sve to pokazuje da smo spremni da to riješimo. Viđenja jesu različita, ali mi moramo naći rješenje. Mi kao mešihat imamo pravo na specijalne veze sa Islamskom zajednicom u BiH, poseban vid saradnje koji će olakšati funkcionisanje naših instuticija i to oduvijek postoji, ali sa te strane moramo poraditi sa Bošnjacima sa ovih prostora i sa Bošnjacima iz Crne Gore.Uz Božiju pomoć, nadam se da možemo to riješiti”, kazao je.

Uputio je poruku pred Božić.

“Ova posljednja dešavanja ne smiju da utuču da se komšijske veze nekako poremete, taj lijep osjećaj suživota i da se radujemo tuđoj sreći. To je moja poruka svim ljudima. Znamo da svijet mnogo pati, vidimo šta se dešava i kakva su stradanja propasti nacija i država koje nestaju. Mi moramo zajedno raditi zbog naše djece, da ne bi stalno gledali kako je to na Zapadu. Kod nas je to vezano usko vezano za nacionalnu politiku”, kazao je.

Izvor: N1