Haradinaj: Vrijeme je da Srbija prizna Kosovo kao državu

0
419
blank
Foto: Sebastien Bozon / AFP

Bivši premijer Kosova i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramush Haradinaj ocijenio je danas kao dobar znak pristajanje na sprovođenje sporazuma o dokumentima, postignutog još 2011. godine, i kao znak svijesti da se dogovori moraju sprovoditi.

“Za žaljenje je to što je bilo potrebno toliko čekati i potrošiti toliko truda i energije za primjenu sporazuma koji omogućava slobodno kretanje gradjana obje zemlje“, napisao je Haradinaj.

On je ocijenio da je strategija Srbije da se sporazumi dešavaju jedan po jedan i da se time dobija u vremenu za usvajanje pravno obavezujućeg sporazuma.

Prema njegovim riječima, samo uz direktno učešće Sjedinjenih Američkih Država može se doći do konačnog dogovora.

“Državni, nacionalni i gradjanski interes Kosova je konačni sporazum o priznanju, koji se može postići samo uz direktnu uključenost Sjedinjenih Američkih Država, bez čije pomoći implementacija sporazuma o identifikacionim dokumentima ne bi ni počela”, rekao je Haradinaj.

Ocijenio je da je vrijeme da Srbija prizna Kosovo kao državu.

“Dvadesetak godina je prošlo od stvaranja nove realnosti na Kosovu i više od četrnaest godina od proglašenja Kosova suverenom i nezavisnom državom. Sada je pravo vreme da dijalog predje na drugi nivo i da Srbija prizna Republiku Kosovo”, zaključio je Haradinaj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell saopštio je ranije danas da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata.

Srbija je pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, naveo je Borell.

Izvor: Beta