Skup podrške generalu u Bihaću: Dudaković nije Mladić da se krije

0
1281
blank
Foto: Faktor.ba

Nekoliko hiljada građana iz svih krajiških općina okupilo se danas u Bihaću na velikom skupu podrške generalu Atifu Dudakoviću i ostalim komandantima i oficirima iz sastava Petog korpusa koji su prije nekoliko dana lišeni slobode zbog navodnih ratnih zločina.

Skupu su prisustvovali nekadašnji pripadnici Petog korpusa Armije RBiH i njihove ratne starješine, predstavnici društvenog i političkog života USK, udruženja demobilisanih boraca i RVI, kao i nekoliko hiljada građana iz svih krajiških općina, ali i drugih gradova BiH, koji su danas organizirano i u kolonama pristigli u Bihać.

blank
Foto: Klix.ba

Iz Grada na Uni poslata je jedinstvena poruka da svi čvrsto stoje uz generala Dudakovića i njegove saborce, te je izraženo uvjerenje da će Dudaković dobiti i pravnu bitku, kao što je i mnoge tokom rata kada je bio na čelu Petog korpusa Armije Republike BiH.

“Atif Dudaković, kao nijedan borac Petog korpusa, nije Ratko Mladić da se krije po štalama. Nijedan borac Petog korpusa nije procesuiran u Hagu, nismo vršili strijeljanja, rušili vjerske objekte i slično. Moj zamjenik je bio Aleksandar Mrenica i to je samo mali podatak koji pokazuje da nismo bili ni nacionalno zagriženi, već samo u onoj mjeri koliko smo morali da se odbranimo”, rekao je brigadir Mirsad Selmanović, ratni načelnik štaba Petog Korpusa.

blank
Foto: Faktor.ba

Prvi komandant Petog korpusa Armije BiH i Dudakovićev prethodnik na ovoj funkciji general Ramiz Dreković rekao je da je današnji skup organizovan u čast ljudima koji su se dostojanstveno borili za Bosnu i Hercegovinu.

“Krajiški narod i krajiški čovjek nikada nije saginjao glavu, a u ratu su bili pošteni borci. Zbog toga vjerujem u nevinost ljudi koji su uhapšeni i siguran sam da će to pokazati i dokazati pred pravosudnim institucijama naše domovine, a mi im trebamo dati podršku. S druge strane, trebamo vjerovati institucijama ove države i da će suđenje biti fer i pravično. Mi se pravde i istine ne plašimo, jer je ona na našoj strani”, poručio je Dreković.

blank
General Ramiz Dreković

Iz Sarajeva je u Bihać danas stigao i Nedžad Ajnadžić, nekadašnji komandant Prvog korpusa Armije RBiH.

“Poštujemo institucije BiH, i Sud i Tužilaštvo, kao i to da rade bez pritiska. Peti korpus, kao i svi ostali korpusi Armije BiH nisu okupirali, ubijali, pravili genocide. Mi smo voljeli svoju Bosnu, čuvali svoj narod, i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate, i sve one koji vole domovinu. Sarajevo i svi gradovi su danas uz Bihać”, kazao je Ajnadžić.

Komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Hamdija Abdić Tigar rekao je da je general Dudaković za sve Krajišnike svetinja.

blank
Hamdija Abdić Tigar

“Želimo da mu kažemo da je njegova Sila nebeska uz njega, kao što smo to bili i tokom najtežih godina opsade i odbrane. Borci Petog korpusa nemaju razlog da pred bilo kim poginju glavu i sa ponosom stojimo iza djela našeg komandanta i njegovih saboraca. Ja znam da je Dudaković častan čovjek i mnogi kažu da sam bio njegov čovjek od povjerenja. Ako meni nikada nije naredio nešto što nije moralno i konvencijama o ratovanju, onda sigurno nije ni drugima”, istakao je Abdić.

Današnje okupljanje organizirala je Koordinacija boračkih udruženja Unsko-sanskog kantona, zajedno sa Vladom USK i krajiškim općinama i gradovima, a obraćali su se samo nekadašnji ratni komandanti i vojne starješine.

blank
General Ramiz Dreković (Foto: Klix.ba)

Današnjem skupu, pak, nije prisustvovao general Dudaković i ostali pripadnici Petog korpusa koji su jučer pušteni da se brane sa slobode, budući da im je izrečena mjera zabrane komunikacije sa pripadnicima Petog korpusa koji su učestvovali u akciji “Sana 95”, kao i zabrana komuniciranja sa medijima i javni nastupi na tu temu.

Podsjećamo, pripadnici SIPA-e, a po nalogu Tužilaštva BiH, u petak 27. aprila lišili su slobode 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, na čelu sa vrhovnim komandantom Atifom Dudakovićem, zbog navodnih ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, kao i pripadnicima snaga APZB Fikreta Abdića.

Pored Dudakovića, slobode je lišen i Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpsua, kao i niži oficiri i pripadnici korpusa Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.