Hoće da zabrane igre na sreću: Zukorlić i Fehratović uputili Skupštini prijedlog zakona

0
885
blank

Igrama na sreću u Srbiji uskoro bi mogao da dođe kraj. U skupštinsku proceduru ušao je Prijedlog zakona o zabrani igara na sreću kojim se predlaže zatvaranje svih kockarnica, kladionica i zabranjuje organizovanje svih drugih igara na sreću, piše Telegraf.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen odzvonilo je svim igrama “u kojima se učesnicima, uz naplatu, pruža mogućnost da ostvare dobitak u novcu, stvarima, uslugama i pravima, pri čemu dobitak ili gubitak ne zavise od znanja i vještina učesnika”.

To znači da bi prestale da se organizuju igre poput lotoa, binga, greb-greba, igara sa kuglicama, sa kokicama, sa kartama. Nestale bi i igre na automatima, ne bi više postojalo klađenje na sportske rezultate, a dani bi bili odbrojani i – igrama na sreću koje se obavljaju preko interneta, telefona, televizije, radija, SMS-a…

blank
Foto: Marko Todorović

Predlagači ovog zakona su narodni poslanici Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović koji objašnjavaju da će ova inicijativa imati široku korist.

“Zabrana priređivanja igara na sreću je čin društvene odgovornosti usmjeren ka zaštiti građana, posebno maloletnika i prevenciji bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Nadzor nad primjenom ovog zakona vršio bi Sektor za menjačne poslove Poreske uprave, a novčanom kaznom od pet miliona dinara do 30 miliona dinara bili bi kažnjeni svi oni koji prekrše ovaj zakon.

blank
Zakon je zvanično stigao u Skupštinu

“Postojeći zakon proizveo je mnoga štetna dejstva po građane i doveo do velikog broja obolelih od bolesti zavisnosti, razaranja porodice i društva, povećanja stope kriminalnih radnji, a posebno negativno utiče na maloljetnike, jer su izloženi ovim opasnostima”, stoji u obrazloženju ovog zakona.

Oni smatraju da je “zabrana igara na sreću jedini način da se spreijče sve ove i mnoge druge devijantnosti koje prete da unište društvo u cjelini” i zato traže da zakon bude donijet po hitnom postupku.