HOĆE LI BITI NOVE KOALICIJE? Lokalna vlast u Tutinu čeka na direktivu centrale SPP

0
264
blank

Lokalni parlament u Tutinu i dalje je bez kvoruma. Martovsko zasjedanje odlagano je tri puta, jer su u skupštinskoj sali bili samo odbornici SDA Sandžaka, koja predvodi lokalnu vlast sa 18 od 37 odborničkih mandata.

Očekivalo se da, na ovonedjeljnom zasjedanju, bude ozvaničena koalicija sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) i stvori stabilna skupštinska većina. Potencijalni koalicioni partner, SPP, u lokalnom parlamentu ima 11 odborničkih mandata.

Razgovori između dvije bošnjačke partije traju dosta dugo i nova vlast najavljivana je do kraja ovog mjeseca. Očigledno, da je negdje zapelo u razgovorima i da je, za sada, sve daleko od ocjene da “ide dobro“.

Puno se spekuliše o razlozima, među kojima se najčešće pominje neslaganje članova SPP u Tutinu da se pravi koalicija sa SDA Sandžaka, piše “Danas“.

Potpredsjednik SPP Zaim Redžepović odbacuje sve spekulacije i tvrdi da je jedini razlog, čekanje odluke stranačke centrale, koju će njihovo povjereništvo morati da poštuje.

Naglasio je da “povjereništvo nije nadležno da odlučuje o tome i da ono ne donosi samostalno odluke” i da sve zavisi od Predsjedništa i Glavnog odbora stranke, ako oni odluče biće nove većine, a ako ne traže neće.

Da li će biti nove koalicije, znaće se naredne sedmice, kada je zakazano novo zasjedanje opštinske skupštine.

U toj opštini, već dvadesetak dana, lokalna vlast je u blokadi, jer su iz koalicije izašli odbornici Sandžačke demokratske partije (SP) i Gupe građana “Tutin na prvom mjestu“.

Za pravljenje nove vladajuće većine, SDA se uzda u sporazum sa SPP, na osnovu kojeg je formirana većina u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Izvor: Danas.rs