Hoće li “moralna dilema” Ljajića ponovo spasiti od odlaska sa vlasti?

0
307
blank
Foto: Facebook/Freepik

Objašnjavajući moralnu dilemu zašto je 2012. godine napustio Tadića, a prešao kod Vučića, Ljajić je tada za jednu televiziju kazao da je to bilo pitanje njegovog političkog opstanka, tvrdeći da bi se da to nije učinio pretvorio u jednu običnu NVO, a vlast bi preuzeli Ugljanin i Zukorlić.

Desetak godina kasnije, čini se da bi se Ljajić ponovo mogao naći u istoj dilemi, u slučaju da njegov koalicioni partner Vučić izgubi sljedeće izbore.

Na izborima 2012. godine Ljajićev SDP Srbije je nastupio u koaliciji “Izbor za bolji život – Boris Tadić”, koja je osvojila 22,11 odsto glasova (67 poslanika), a Ljajićevoj stranci pripalo je devet poslaničkih mjesta.

Nakon (iznenađujuće) pobjede Tomislava Nikolića, kada je bilo jasno da će biti formirana nova vlast bez Demokratske stranke, Ljajić je odgovorio da bi bilo nemoralno da prihvati poziv naprednjaka i sa njima formira vlast, jer je mandate na izborima dobio u koaliciji sa demokratama.

“To bi bilo krajnje neprincipijelno i nemoralno s obzirom na to da smo mi bili na listi Demokratske stranke. Ja bih se naprosto osjećao kao da sam nekome zavukao ruku u džep”, izjavio je tada Ljajić. (Politika, 6.07.2012.)

Činilo se da je nepokolebljiv u takvom stavu.

“Bez stava DS-a kao našeg koalicionog partnera nećemo ulaziti ni u kakve detaljne i konkretne razgovore. Za mene je to od presudne važnosti zato što hoću do kraja da ostanem korektan. Ako odluka bude negativna, nećemo voditi nikakve dalje razgovore.“ (Tanjug, 19.07.2012.)

Ipak, uradio je baš ono što je govorio da neće – SDPS je napravila koaliciju sa naprednjacima, a on je postao potpredsjednik i ministar, ovoga puta unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija, u Vladi koju su formirali SNS, SPS i URS”.

“S moralnog stanovišta ne osjećam se dobro što sam ušao u vladu, kao da sam uradio nešto nečasno.“ (Kurir, 21.07.2012.)

Na pitanje da li je razgovarao sa Borisom Tadićem otkako je ušao u Vladu, Ljajić je kazao:

“Nisam. Mislim da je odluka o ulasku u Vladu najbolja za moju stranku i najgora po mene jer je s moralne strane za mene i dalje problematična. Ali sad moram da idem napred, posvetim se novom poslu i radim najbolje što mogu.”  (Kurir, 2.08.2012.)

Na sljedeće izbore nije se dugo čekalo, održani su već u martu 2014, a ovoga puta SDPS nastupa u koaliciji okupljenoj oko SNS.

Ona osvaja ubjedljivu većinu od 158 poslaničkih mjesta (48,35 odsto glasova), od čega je SDPS-u pripalo 10 mandata. Ljajić ostaje potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

I na parlamentarnim izborima 2016. SDPS nastupa pod kišobranom velike SNS koalicije, a Ljajić najavljuje da će njegova stranka na lokalnim izborima, na koje izlazi samostalno ili sa Sandžačkom demokratskom partijom, ostvariti najbolje izborne rezultate u Sandžaku od osnivanja.

I zaista, u poređenju sa rezultatima na lokalnim izborima 2012, Ljajićev SDPS, ostvario je bolje rezultate u pet sandžačkih opština. Ali, on je pred te izbore izneo još jedno obećanje:

“Neću da sedim u Vladi ako izgubim izbore u Sandžaku. Ne pada mi na pamet.“ (Kurir, 10.04.2016.)

Rezultati lokalnih izbora pokazali su da su Ljajić i njegova SDP pobedili samo u Novom Pazaru, dok su u ostalih pet sandžačkih opština ubedljivo izgubili izbore. Međutim, Ljajić nije napustio mjesto u izvršnoj vlasti, nego je i u novoj Vučićevoj Vladi zadržao stare resore.

Na ministarskoj i potpredsedničkoj poziciji ostao je i nakon izbora održanih u aprilu 2016. Na njima je SDPS, kao član koalicije “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, dobila 10 mandata. Ljajić je iste funkcije zadržao i u Vladi Srbije koju je od 29. juna 2017, nakon što je Vučić postao predsjednik Srbije, preuzela Ana Brnabić.

Ljajić se 2019. našao na meti Vojislava Šešelja, u to vrijeme poslanika u Skupštini Srbije, koji ga je optužio da je – trgovac drogom. Ljajić je reagovao zahtjevom Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je odgovorilo da se protiv njega ne vodi nikakav postupak za trgovinu drogom.

Ljajić je ponovo, godinu dana pred nove parlamentarne izbore, ponovio da neće biti u kombinaciji za mjesto ministra. Ali, napomenuo je da će svakako za svoju stranku tražiti ministarsko mjesto.

Na desetogodišnjicu SDPS, u decembru 2020, Ljajić je kao najveći uspjeh označio “opstanak stranke na političkoj sceni, očuvanje identiteta i doprinos ukupnim reformama koje se sprovode u Srbiji kako bi se ona modernizovala“.

Pojedini mediji su pred junske izbore proširili vijest da Ljajić odlazi na funkciju ambasadora u Turskoj, što je on okarakterisao kao “gnusnu laž“. Kazao je da je laž sračunata kako bi se, nepunih mjesec dana pred izbore, diskreditovao u javnosti.

Tokom te predizborne kampanje, održane u vrijeme pandemije, privukao je pažnju jedan Ljajićev neuobičajen potez. Na završnom skupu SDPS u Sjenici sa bine je skočio u publiku, jer ga je, kako je objasnio, ponijela atmosfera.

U novembru je u Novom Pazaru uhapšeno pet visokih funkcionera lokalne samouprave i Sandžačke demokratske partije, zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i mahinacije prilikom javnih nabavki.

“Radi se o časnim i poštenim ljudima i siguran sam da će se potvrditi da su nevini i da nijedan dinar nisu uzeli. Ja te ljude poznajem i siguran sam u njih kao u sebe“, rekao je Ljajić za portal Nova.rs. Ljajić je rekao i da je siguran da će istraga pokazati njihovu nevinost. ’Da li je bilo nekih grešaka u nekim procedurama oko javnih nabavki, ja to ne mogu da znam. To će utvrditi tužilac, ali ponavljam da je ono što znam da ti uhapšeni ljudi nisu uzeli ni dinara’, naveo je Ljajić koji je osnivač SDP.“ (Fonet, 12.11.2020. godine)

Na izborima 2022. godine Ljajićev SDPS ponovo nastupa na listi SNS-a Aleksandra Vučića, koja je osvojila 42,91 odsto glasova i 120 mandata. Ljajić ponovo nije u Vladi, ali dobija resor turizma i omladine na čije čelo dovodi stranačkog kolegu Huseina Memića.

Rasim Ljajić od saobraćajne nesreće u aprilu 2022. godine, u kojoj je poginuo njegov stranački kolega i prijatelj, a on sam bio ozbiljno povrijeđen, nije se puno pojavljivao u medijima. U intervju za novogodišnji broj Danasa, prvi je koji daje od nesreće od koje se uspješno oporavio, navodi da ponovo razmišlja o svom ličnom učešću u sljedećoj vladi, navodeći da se “povukao da bi se vratio” (Danas,1.01.2023.)

Izvor: Sandzacke.rs/Istinomer