HOROR U DOMU ZA OMETENE U TUTINU! Mladića prebijali i seksualno zlostavljali, ruka mu slomljena!

0
1073
blank
Foto: informer.rs

Saša Jovanović iz Leskovca tvrdi da je njegovom sinu Marku slomljena ruka i da su ga drugi štićenici doma noću seksualno uznemiravali. Sve su to izmišljotine onih koji žele da naruše ugled doma, tvrdi direktor ove ustanove Omer Đondić

Moj sin Marko (27) krvnički je pretučen u Domu za lica ometena u razvoju u Tutinu, gdje je boravio posljednjih deset mjeseci. Štićenici doma su ga i više puta seksualno uznemiravali, smršao je 28 kila. Ovo za Informer tvrdi Saša Jovanović iz Leskovca, otac nesrećnog mladića.

U ispovesti za Informer Saša kaže da je umalo doživeo srčani udar kada je video povrede koje je njegov sin zadobio.

“U martu prošle godine odveo sam ga u dom i dva mjeseca ga nisam video jer takva su pravila tokom prilagođavanja. Kada sam ga prvi put video, primetio sam da je smršao i da se drugačije ponaša. Kada sam ga posljednji put video, umalo nisam doživio srčani udar. Supruga i ja smo ga svukli i vidjeli povrede po tijelu, bio je crven od kolena do polovine tela”, kaže Saša i dodaje da je sina odmah odveo u Leskovac, gdje ga je pregledao ljekar.

On kaže da su Marku konstatovane višestruke povrede po telu i da su ga drugi štićenici seksualno uznemiravali.

“Ruka mu je bila slomljena, imao je ogrebotine, posjekotine… Nekoliko dana je sedeo u tom domu sa slomljenom rukom. Sin mi je rekao da mu je neki štićenik kojeg zovu Trajko često ulazio noću u sobu i svlačio se, na silu ga ljubio i vadio svoj polni organ. Nije mu to samo Trajko radio, još neki štićenici su ga seksualno maltretirali”, tvrdi Saša i dodaje da u dnevnim izvještajima doma, koje prave zaposleni, ne postoje podaci o golgoti koju je njegov sin prolazio mjesecima.

Iako je sina privremeno uzeo iz doma iz Tutina, Saša ga tamo neće vraćati jer, kako kaže, Marko je tu zamalo život izgubio. On kaže da je obavijestio svoje advokate i da je poslao dopis resornom ministarstvu i inspekciji.

blank
Omer Đondić, direktor Doma za lica ometena u razvoju u Tutinu

“Očekujem da ljekari zvanično obavijeste policiju o svemu što je moj sin doživeo, a ja sam poslao dopis ministru i načelnici inspekcije. Obavijestio sam i Centar za socijalni rad u Leskovcu”, kaže Saša i dodaje da njegov sin noću ima košmare jer sanja one koji su ga tukli.

“U snu podigne ruke i kao da se brani. Govori: ‘Nemojte me, ja sam dobar, ništa nisam uradio.’ To najbolje oslikava ono što je tamo doživeo. Više ga tamo ne vraćam, to neka znaju svi”, rekao je Saša Jovanović.

S druge strane, direktor ove ustanove Omer Đondić za Informer kaže da je riječ o “namještenoj aferi čiji je cilj urušavanje ugleda doma”.

“Razumijem brigu Markovih roditelja, ali njega niko nije tukao ni silovao. On je sklon samopovređivanju. Ranije je zadobio povredu ruke koju je opet obnovio. Odmah smo ga odvezli kod ljekara, koji mu je zbrinuo povrede. Nekome je cilj da uruši ugled doma i da se politički obračuna sa novom upravom. Očekujemo da Marko ubrzo dođe kod nas”, rekao je Đondić i dodao da u ovoj ustanovi boravi 250 štićenika, o kojima brine samo osam medicinskih sestara, jedan ljekar i negovatelji.

U ovom domu incidenti su ranije bili veoma česti. Zabilježeno je genitalno sakaćenje štićenika, skakanje kroz prozor i bježanje iz ove ustanove.