Hoti: Podjela nije na redu, da jeste mi bismo uzeli Sandžak

0
1318
blank

Zamjenik predsjednika vladajuće Demokratske partije Kosova Rexhep Hoti kaže da podjela Kosova nije na dnevnom redu, a kada bi bila, onda bi Kosovo trebalo da uzme Sandžak i dio juga Srbije.

Zato, kaže, ova opcija nije moguća i vlasti u Prištini su je do sada više puta odbacile kao mogućnost.

“Kosovo i Albanci imaju dobar geostrateški položaj. Imaju SAD i NATO, imaju podršku sjeverne Makedonije i zvanično priznanje od svih susjednih zemalja, izuzev Srbije”, rekao je Hoti u intervjuu za prištinski portal Ljajmi.

Dodao je da je Kosovo “organizovana institucionalna država, koja ima svoje vojne i policijske snage, jedno od čuda ovog vremena za region, pa se zbog svega ovoga može razumjeti to što politička elita u Srbiji provokacijama i lažnim vijestima doliva ulje na vatru” stalnim zagovaranjem podjele Kosova.

“Podjela nije na dnevnom redu. Naprotiv, odvajanje se ne može dogoditi bez pripajanja Kosovu dijela Sandžaka, koji pripada Srbiji, i dijela Sandžaka u Crnoj Gori. Ne može se dogoditi podjela Kosovo bez uzimanja doline Preševa. Ne može biti odvajanja Vojvodine od Srbije. Kao što vidite, postoje neki mali aspekti koji komplikuju podjelu Kosova”, rekao je Hoti.

Hoti kaže da Beograd podjelu Kosova smatra stvarnom opcijom kako bi se spriječilo stvaranje “velike Albanije”, od koje, kako kaže, “srpska država ima strah”. Stoga kosovski politički faktori treba da budu ujedinjeni kada je riječ o odnosima sa Beogradom.

Prema njegovim riječima, prvo je potrebno poštovati kosovski ustav, drugo je, da treba postići jedinstvo političkih faktora o ovom pitanju, a kao treće, Hoti je naveo, da “Kosovo treba da preuzme svoju odgovornost, a Srbija svoju”.

Hoti za Ljajmi kaže da smatra da “Beograd treba da preuzme i odgovornost za ratne zločine i invaziju na Kosovo”.

Govoreći o završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, Hoti kaže da ti “pregovori treba da budu sveobuhvatni i ujednačavajući”, s obzirom na to da postoji podjela između političkih stranaka o tome ko bi trebalo da vodi ovaj proces.

“Čak i platforma koju je vlada predložila za dijalog sa Srbijom, skupština je povukla kako bi pružila prostor za postizanje konsenzusa”, rekao je Hoti.

Kosovska vlada je pomenutom platformom predvidjela da dijalog sa Beogradom u završnoj fazi treba da vodi predsjednik privremenih kosovskih institucija, Hashim Thaci, ali je opozicija bila protiv, pa je vlada taj prijedlog platforme povukla.